Svega tri dana po objavljivanju, Agencija za privatizaciju juče je povukla poziv za prikupljanje ponuda za prodaju imovine kragujevačke fabrike „21. oktobar“, potvrdio je našem listu menadžment te fabrike uz opasku da ne znaju zbog čega je to učinjeno.


– Usmeno smo obavešteni samo da je tender poništen, tako da ne znamo detalje. Pretpostavljamo da će novi javni poziv za prikupljanje ponuda za kupovinu imovine preduzeća, koji očekujemo krajem ove ili početkom naredne nedelje, da sadrži određene tehničke ispravke u odnosu na onaj koji je objavljen prošle nedelje – kaže direktor „21. oktobra“ Goran Stojković.

U Agenciji za privatizaciju Danasu je nezvanično potvrđeno da nije reč o poništavanju tendera, kako se u fabrici i sindikatima, u nedostatku pravih informacija, uveliko spekuliše. „Neki od uslova navedenih u objavljenom pozivu biće promenjeni“ kažu u Agenciji i dodaju da od njih niko nije tražio objašnjenje zbog čega je tender povučen.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu smatraju da je to novi primer neozbiljnosti i naodgovornosti nadležnih državnih organa, pre svih Ministarstva privrede i Agencije.

– Te institucije nastavljaju da svojim nedorečenim, ishitrenim, neretko i kontroverznim odlukama doprinose daljem urušavanju domaće privrede, metalskog kompleksa ponajviše. Mi u Kragujevcu smo, čini mi se, najbolji svedoci takvog delovanja države i odnosa njenih organa prema privredi – kaže član kragujevačkog Veća SSSS-a Miloš Tanasković.

Podsetimo da je Agencija krajem minule sedmice oglasila prodaju topionice i matične lokacije, odnosno pogona tog preduzeća za proizvodnju auto delova u staroj kragujevačkoj Industrijskoj zoni, uz uobičajenu napomenu da pravo učešća na javnom nadmetanju imaju domaća i strana fizička i pravna lica.

Početna cena topionica, na prošlonedeljnom tenderu, iznosila je 660.614 evra, dok su pogoni za proizvodnju delova od plastike, hladnjaka, grejača i svetlosne opreme za putnička, privredna i ostala motorna vozila, procenjeni na 8,9 miliona evra. Rok za podnošenje ponuda bio je 27. maj. Otkup prodajne dokumentacije trebalo je da traje od juče do 21. maja. Otvaranje prijava bilo je predviđeno za 29. maj, a otvaranje ponuda za 11. jun. Jučerašnje povlačenje tendera, sigurno će za desetak dana pomeriti sve najavljene rokove vezane za prodaju imovine „21. oktobra“.

Ima posla

Firma „21. oktobar“ je do 2001. bila jedna od značajnijih Zastavinih fabrika, dobar deo proizvodnje je izvozila, mahom u bivši SSSR, za VAZ iz koga su kao „kontrisporuke“ stizale gotove „Lade“. Nakon dekomponovanja Grupe „Zastava“, fabrika posluje kao samostalno preduzeće u restrukturiranju. Preteće propasti spasila ju je proizvodnja delova za belu tehniku, koje isporučuje fabrikama slovenačkog „Gorenja“ u Srbiji. Pre dve godine, pogon u Gruži kupila je norveška kompanija Rap Marine, koja ovde i u ostalim fabrikama u Evropi i Americi proizvodi delove za naftne platforme i tankere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari