Centar za zaštitu potrošača „Forum“ pozvao je sva javna preduzeća da nakon donošenja novog Zakona o radu smanje svoje cene za iznos troškova vezanih za zarade zaposlenih, jer su ti troškovi ukalkulisani u cene, a ovaj zakon ih je umanjio. U „Forumu“ kažu da je neophodno i da ta preduzeća javno objave specifikacije stalnih i varijabilnih troškova koje uračunavaju u cenu.


– Novi Zakon o radu smanjiće iznos bruto zarada jer se naknada za minuli rad zaposlenih obračunava samo za period kod poslednjeg poslodavca, ukida se naknada za smenski rad, smanjuju otpremnine, kao i porez na teret poslodavca. Mada u većini tih preduzeća precizni način obračuna cene njihovih usluga nije javni već samo interni dokument, skoro je izvesno da ona u svoje cene uračunavaju i troškove vezane za zarade zaposlenih, koji će ubuduće biti manji. Zato je neophodno da ta preduzeća objave precizne kalkulacije svojih cena, kako bi potrošači jasno videli šta sve ulazi u kalkulaciju, kao i šta bi moglo i trebalo da se izbaci ili umanji, a toga nesumnjivo ima. Raniji Zakon o zaštiti potrošača predviđao je da potrošači imaju pravo da se upoznaju sa metodologijom formiranja cena, ali se to pravo u aktuelnom zakonu „izgubilo“- kaže za Danas Jovan Jovanović, predsednik „Foruma“.

On najavljuje i mogućnost da ta organizacija, čije je sedište u Nišu, zatraži od niškog Gradskog veća da donese odluku kojom će obavezati sva gradska javna preduzeća da objave način formiranja cene svojih usluga i specifikaciju troškova koji ulaze u nju. Gradska Toplana Niš je to nedavno već učinila, tako da se jasno vidi da u cenu grejanja u Nišu „ulaze i nepotrebni troškovi, a da se neke stavke čak dupliraju“.

– Građani Niša godišnje kroz račune za grejanje Toplani uplate 800.000 dinara za sportske aktivnosti njenih radnika, pet miliona za jubilarne nagrade i dva miliona za troškove za reprezentaciju, donatorstvo i sponzorstvo. Iz fiksnih troškova koje Toplana naplaćuje korisnicima trebalo bi izbrisati „troškove kapitala“ i „rashode obezvređenja“, koji na godišnjem nivou iznose 75 miliona dinara, a već su obuhvaćeni stavkom „finansijski rashodi“. Iz obračuna na osnovu kojeg se dolazi do konačne cene trebalo bi izuzeti i troškove održavanja od 40 miliona dinara, jer Toplana investiciono održavanje posebno naplaćuje od potrošača. Ona bi morala da preispita i visinu troškova amortizacije, pošto je sadašnja cifra od 68 miliona previsoka. Sa njom bi svi objekti i postrojenja Toplane bili amortizovani za svega par godina – kaže Jovanović.

On dodaje da bi iz kalkulacije cene grejanja u Nišu svakako morali da budu izuzeti troškovi „angažovane snage“ gasnih kapaciteta koji godišnje koštaju potrošače 70,8 miliona dinara. Prema njegovim rečima, to je izmišljeni trošak, poput „angažovane snage“ koju naplaćuje EPS, a brisanjem te stavke iz varijabilnih troškova oni bi bili smanjeni sa trenutnih 6,13 dinara po kilovatu na 5,83 dinara po kilovatu. Cena grejanja u Nišu, inače, iznosi 87,4 dinara i „jedna je od od najviših u zemlji“.

„Ozbiljna finansijska konstrukcija“

– Formiranje cene ne predstavlja dobru volju, niti slobodno razmišljanje pojedinca, već ozbiljnu finansijsku konstrukciju na osnovu tržišnih inputa – rečeno je novinarima u Gradskoj toplani Niš povodom zahteva Foruma da pojedini troškovi budu izbrisani iz obračuna cene grejanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari