Vlada Srbije dala je saglasnost na odluke o izmeni osnivačkih akata zavisnih društava u okviru Elektroprivrede Srbije, što predstavlja prvi korak u korporativizaciji EPS-a, koja će omogućiti smanjenje troškova, efikasno i transparentno poslovanje, saopšteno je iz ovog preduzeća.


„Uvođenjem jedinstvenog upravljanja i ujednačavanjem poslovnih procesa i procedura na nivou sistema EPS-a, na čemu već skoro dve godine insistira Aleksandar Obradović, v.d. direktora EPS-a, godišnje bi trebalo da se uštedi 36 miliona evra. Takođe, nastankom EPS grupe mnoge neracionalnosti biće otklonjene i biće omogućeno drastično smanjenje broja direktora kojih sada ima oko 600. Nova osnivačka akta privrednih društava prepoznaju EPS grupu kao celinu i uvod su u integraciju sistema, koja će omogućiti uvođenje jedinstvenog upravljanja u poslovima finansija, prava, informacionih tehnologija, javnih nabavki, ljudskih resursa i odnosa s javnošću“, navode u EPS-u.

Kako se dodaje, po dosadašnjem sistemu, EPS nije imao ovlašćenja da organizuje rad zavisnih društava (elektrodistribucija).

„Sledeći korak je da EPS Vladi Srbije dostavi plan korporativizacije sa programom aktivnosti i rokovima za reorganizaciju EPS-a i promenu pravne forme u akcionarsko društvo“, navode u ovom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari