Biro za društvena istraživanja (BIRODI), koji je autor lokalnih planova za borbu protiv korupcije i inicijator osnivanja lokalnih antikorupcijskih foruma u gradovima i opštinama Srbije, ocenio je juče da su gradonačelnik Niša Miloš Simonović i Gradsko veće „ugrozili borbu protiv korupcije u tom gradu“ zbog čega bi trebalo da reaguje Skupština grada koja je sredinom prošle godine jednoglasno usvojila ovakav plan.


Gradsko veće Niša prekjuče je na hitnoj telefonskoj sednici donelo odluku o raspisivanju „konkursa za članove LAF-a“, mada je taj forum formiran još prošle godine u okviru projekta BIRODI u kojem grad Niš ima partnersku ulogu. Gradonačelnik Simonović je prethodno izjavio da „LAF još uvek nije formiran“ ne precizirajući po kom osnovu je postojeći LAF do sada radio i oglašavao se. Odluke i izjave niške izvršne vlasti usledile su nakon što je postojeći LAF izdao saopštenje u kojem pored ostalog navodi da „očekuje profesionalno i nepristrasno reagovanje nadležnih državnih organa, pre svega MUP-a i tužilaštva“ povodom nalaza Državne revizorske institucije o načinu trošenja gradskog budžeta za 2010. DRI je krajem prošle godine objavila izveštaj u kojem se konstatuje da je petina budžeta grada Niša, ili više od jedne milijarde dinara, potrošena suprotno Zakonu o javnim nabavkama i drugim zakonskim aktima, a nakon toga najavila podnošenje 23 prekršajne prijave protiv gradonačelnika Simonovića, gradskog javnog pravobranioca Miomire Dinić, više gradskih funkcionera i visokih službenika, kao i direktora javnih ustanova.

– Predstavnici izvršne vlasti u Nišu ugrozili su borbu protiv korupcije u tom gradu, Gradsko veće je zloupotrebilo Lokalni plan za borbu protiv korupcije, a ponašanje gradonačelnika vidimo kao pokušaj da se iskoristi neformalni uticaj gradskog i partijskog funkcionera vladajuće stranke kako bi se onemogućila realizacija ovakvog Lokalnog plana. Raspisani konkurs za članove (novog) LAF-a, osim što je nelegitiman, nije u skladu sa usvojenim Lokalnom planom, niti sadrži kriterijume i proceduru za izbor članova takvog foruma. Skupština grada Niša kao telo koje je usvojilo Lokalni plan trebalo bi da na posebnoj sednici reši ovakva sporna pitanja na način koji obezbeđuje poštovanje svrhe jednoglasno usvojenog dokumenta – navodi se pored ostalog u reagovanju BIRODI, ciji su projekat „Lokalni planovi za borbu protiv korupcije i građanski aktivizam“, u okviru kojeg su ustanovljeni lokalni planovi i LAF-ovi, podržali USAID i Institut za održive zajednice, dok su Niš, Kragujevac, Zrenjanin i Požega bili partneri u njemu.

BIRODI dodaje da će o „poslednjim zbivanjima u Nišu, zloupotrebi Lokalnog plana i osnovnih principa u borbi protiv korupcije“ obavestiti republička antikorupcijska tela i međunarodne organizacije koje su podržale koncept izrade lokalnih planova za borbu protiv korupcije u gradovima i opštinama širom Srbije. Grad Niš će se, takođe, naći u godišnjem izveštaju ove organizacije o stanju u oblasti borbe protiv korupcije.

Bitne razlike

Lokalnim planom za borbu protiv korupcije predviđeno je osnivanje LAF-a, a Statutom je precizirano da sastav tog tela čine bivši članovi Radne grupe koja je radila na izradi tog Lokalnog plana. Novi članovi mogu biti dobitnici godišnjih nagrada za borbu protiv korupcije o kojima će odlučivati LAF. Ni na jednom mestu bilo kog dokumenta ne pominje se mogućnost da se članovi biraju putem konkursa i na osnovu odluke Gradskog veća. U donošenju odluke o raspisivanju konkursa Gradsko veće se pozvalo na član 56. Statuta grada Niša u kojem je navedeno da taj izvršni organ „neposredno izvršava i stara se o izvršenju odluka i drugih akata Skupštine grada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari