Potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički izjavila je juče da se pogrešno smatra da se nedavno usvojeni Zakon o radu ne odnosi na državne službenike.


„Cela bitka kod Zakona o radu je bila sa sindikatima, koji u velikoj meri predstavljaju preduzeća u javnom sektoru. Znači, imamo zabunu, Zakon o radu je smanjio troškove i nešto je olakšao reformu rada u javnim preduzećima, ali problemi sa javnim preduzećima su mnogo širi“, istakla je Udovički.

Ona je najavila i da bi Vlada Srbije krajem avgusta trebalo da utvrdi Predlog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, koji će unaprediti sistem radnih odnosa, što će biti prvi u nizu reformskih zakona za lokalnu samoupravu.

„Nacrt tog zakona prvi put celovito uređuje sistem radnih odnosa u organima, službama i organizacijama, kako u autonomnim pokrajinama tako i u lokalnim samoupravama, uključujući i funkcionere u njima, što je važna novina“, rekla je ministarka. Udovički je dodala da funkcionere ne obuhvata ni Zakon o državnim službenicima, pa će i on na jesen morati da se menja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari