Dragan Tomić, bivši direktor Rudarskog basena Kolubara uhapšen je juče na granici sa Makedonijom zbog malverzacija sa mehanizacijom u tom preduzeću, saznaje Danas u dobro obaveštenim izvorima. Kako se pretpostavlja Tomić je pokušao da prebegne u Grčku kako bi izbegao hapšenje.


Nezvanično se može čuti da je uhapšen i Radoslav Savatijević Kene, bivši član Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije i još 15 osumnjičenih da su oštetili Rudarski basen Kolubara. Nakon što je optužen za zloupotrebu službenog položaja Tomića su uhapsili pripadnici Uprave kriminalističke policije a po nalogu Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal. Podsećanja radi, Tomić je u februaru saslušan je po nalogu Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, u postupku prikupljanje dokaza o eventualnim zloupotrebama u vezi sa troškovima zakupa dodatne mehanizacije u RB Kolubara. Tom slučaju seriju priloga je posvetila i emisija „Insajeder“ koja se emituje na televiziji B92. Sredinom 2009. godine, protiv Tomi?a je bila podneta krivična prijava zbog sumnje da je utajio porez i oštetio republički budžet za 53,3 miliona dinara. Tomić je tada negirao sve optužbe na njegov račun i izjavio da su kadrovi G17 plus i SPS birali privatna preduzeća za iznajmljivanje pomoćne mehanizacije za radove u RB Kolubara. Interna kontrola EPS-a je početkom godine utvrdila da je u Kolubari neplanski potrošeno oko 70 miliona evra u periodu od 2005. do 2009. godine

Dragan Tomić, je na poziciju direktora Kolubare postavljen 2004. godine kao kadar Demokratske stranke Srbije. Na čelu tog preduzeća koje posluje u okviru Elektroprivrede Srbije bio je sve do 2008. godine. Trenutno se nalazi na funkciji savetnika za tehnička pitanja u Direkciji EPS za strategiju i investicije. U kuolarima se pričalo da je u periodu dok je generalni direktor EPS-a bio Vladimir Đorđević, takođe kadar DSS (koji je kasnije napustio tu stranku) Tomić imao veću moć i vlast u preduzeću od Đorđevića jer je uživao veću podršku unutar stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari