Vlada Srbije će do ponedeljka odlučiti o tome ko je dao najbolju ponudu za Telekom Srbije i da li je ta ponuda zadovoljavajuća ili privatizacije neće ni biti. Međutim, budući da je državi potreban novac za finansiranje kapitalnih investicija i otplatu skupih kredita, verovatnije deluje da će najveći domaći operater mobilne telefonije uskoro ipak preći u ruke drugog vlasnika.

Na taj način Srbija bi se priključila širem evropskom trendu konsolidacije u sektoru telekomunikacija, koji je ove godine zahvatio veliki broj kompanija. Glavni razlog ukrupnjavanja telekomunikacionih igrača je pad prihoda i istovremeno sve brži napredak tehnologije i zahteva korisnika koji operatere kontinuirano tera na sve veća ulaganja. Zbog toga mnoge manje kompanije osećaju potrebu za povezivanjem sa velikim međunarodnim operaterima, tražeći u toj vezi priliku za smanjenje sopstvenih troškova i time povećanje profitabilnosti.

Podaci organizacije ETNO (European Telecommunications Network Operators) pokazuju da su prihodi evropskih operatera od 2009. do ove godine padali za 11 odsto, dok je prosečan prihod po mobilnom korisniku u poslednje četiri godine pao za 5,9 odsto.

Zbog toga ne treba da čudi ubrzavanje konsolidacije ovog sektora tokom 2015. godine. Tako je drugi po veličini operater u Francuskoj – Altis, u aprilu preuzeo lisabonskog konkurenta PT Portugal za 7,4 milijarde evra, što je samo bio nastavak širenja ove pariske kompanije, koja je prošle godine od Vivendija kupila i internet provajdera SFR.

Francuski operateri su vrlo aktivni u pogledu kupovine manjih konkurenata, pa je tako najveći među njima – Oranž, za koga se spekulisalo da je zainteresovan i za naš Telekom, u avgustu ove godine kupio špansku firmu Jazztel. U martu je završena i prodaja britanskog operatera O2 firmi Hačinson Vampoa iz Hongkonga, a mesec dana ranije je švedski Telia Sonera preuzeo norvešku kompaniju Tele2. Hačinson je nastavio pohod ka Evropi, dogovorom da svog operatera u Italiji – 3 Italia spoje sa lokalnom Vind grup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari