Unija poslodavaca Srbije zatražila je hitne izmene Zakona o porezu na imovinu jer su nameti privredi i građanima i deset puta veći nego prošle godine. Kako se navodi u saopštenju, jedan od glavnih parametara za obračun vrednosti imovine je sada zona u kojoj se objekat nalazi, a zone utvrđuju lokalne samouprave koje nisu kvalifikovane za to.


Unija poslodavaca je ocenila da je uvećavanje poreza na imovinu pokušaj da se nadoknadi nedostatak novca u budžetima opština zbog ukidanja naknade za gradsko građevinsko zemljište. „Ukinuta je jedna naknada, a davanja su veća nego dok je ona bila na snazi“, navela je Unija poslodavaca. Navedeno je i da nisu predviđene korektivne mere u zavisnosti od kvaliteta i starosti specifične imovine, što u praksi znači da se poreska osnovica za novoizgrađenu nekretninu i onu koja je stara 70 godina ne razlikuje. Kao primer je navedeno da je ranije Poreska uprava na osnovu fakture po kojoj je kupljen prostor računala visinu poreza na imovinu, a sada Grad Beograd taj isti prostor koji je kupljen za 700 evra po kvadratnom metru procenjuje na 2.000 evra po kvadratnom metru.

Navodi se i da je u Valjevu porez na imovinu uvećan i do 500 procenata, tako da je obračun za halu površine 1.000 kvadratnih metara izgrađene 1961. iznosio 180.000 dinara prošle godine, a u 2014. isti porez je 1.033.665 dinara.

„Unija poslodavaca Srbije zahteva hitnu izmenu Zakona o porezu na imovinu kako bi se zaustavilo zatvaranje preduzeća, jer ovolike troškove niko ne može da izdrži“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari