Glavna autobuska stanica u Kragujevca, koja je bila blokirana punih šest meseci, ponovo bi, prema poslednjim informacijama iz Autosaobraćaja, trebalo da bude otvorena tokom ove ili, najkasnije, početkom naredne sedmice. Radnici Autosaobraćaja su ovih dana obustavili blokadu u kojoj taj objekat drže još od 16. oktobra prošle godine, a za ponovno otvaranje stanice neophodno je rešavanje tehničko-administrativnih problema.


Novi petočlani menadžment Autosaobraćaja, na čelu sa generalnim direktorom Acom Petrovićem, od juče je preuzeo rukovođenje preduzećem. Taj poslovodni tim očekuje od Ministarstva saobraćaja informaciju o međumesnim i međugradskim linijama na kojima će to preduzeće moći da saobraća, kao i o onim koje će mu biti oduzete i u dogledno vreme poverene nekoj drugoj firmi.

U AS-u još uvek ne znaju da li će Ministarstvo obnoviti tom preduzeću dozvole za linije koje je ranije držalo. Naime, da bi te putne pravce koliko-toliko održavalo, preduzeću nedostaje novac, autobusi i rezervni delovi za vozila, tim pre što je, saznaje naš list, u Autosaobraćaju tokom minule šestomesečne radničke pobune pokraden veliki broj akumulatora i druge imovine. Otuda novo poslovodstvo čeka nimalo lak zadatak da obnovi rad i potom konsoliduje poslovanje preduzeća, nakon čega bi, prema skorašnjim najavama iz Nadzornog odbora, mogli da počnu razgovori sa potencijalnim strateškim partnerima.

Podsetimo da su radnici Autosaobraćaja okupljeni oko Slobodnog sindikata te firme stupili u generalni štrajk sredinom oktobra prošle godine, kada su blokirali autobuske stanice u Kragujevcu i okolnim šumadijskim opštinama. Nekoliko dana docnije, kako tvrde, uz prećutnu saglasnost dela republičkih vlasti, postavili su barikade na pruzi i magistralnom putu za Kraljevo, koje su držali čitavih mesec i po dana zahtevajući isplatu zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica, povezivanje radnog staža, realizaciju socijalnog programa za prekobrojne, te rešavanje statusa preduzeća i utvrđivanje odgovornosti za njegovu propast.

Do sada je realizovan samo socijalni program za oko 300 od nešto više od 450 doskorašnjih radnika Autosaobraćaja. Ostale zahteve moraće da rešava novi menadžment preduzeća koji, kako tvrde u Nadzornom odboru AS-a, ima podršku nadležnih državnih struktura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari