Fabrika Impol Seval, čiji je vlasnik od 2002. godine kompanija Impol iz Slovenske Bistrice stabilno posluje i pored ekonomske krize, državi plaća sve obaveze, a prosečne neto plate 719 zaposlenih su veće od 60.343 dinara i to bez zarada rukovodstva.

Rezultati poslovanja bili bi još bolji, ali ukrajinska kriza uslovila je manju potražnju za proizvodima sevojničke valjaonice na ruskom tržištu.

Prilikom obeležavanja Dana fabrike – 27. oktobra, generalni direktor Ninko Tešić je saopštio da je to preduzeće, jedno od najvećih izvoznika, za devet meseci ove godine proizvelo ukupno 44.572 tone, što je za oko tri odsto manje nego u istom periodu prošle godine, te da je 97 odsto proizvodnje plasirano na inostrano tržište, posebno u Nemačku, Italiju i Rusiju. U istom periodu investirano je 2,2 miliona evra, što je manje nego prethodne godine, ali do kraja godine obim investicija dostići će oko tri miliona evra.

– Odlični proizvodni rezultati nisu praćeni adekvatnim iznosom ostvarene dobiti i ona je manja zbog stalnog porasta premije na metal na berzi, ali i negativnih kursnih razlika kao posledice pada vrednosti dinara – rekao je Tešić i naveo da je vrednost izvoza 73,8 miliona evra, te da je nešto veći nego u istom periodu prošle godine, čime je ta fabrika zadržala poziciju jednog od najvećih srpskih izvoznika. U planu je modernizacija kompletne tehnološke linije za proizvodnju velikih, takozvanih „džambo“ traka sa kojima će se pojaviti na tržištu.

Istakavši da su isplaćene i sve obaveze prema zaposlenima iz kolektivnog ugovora, te da je svim radnicima, povodom Dana preduzeća, isplaćeno po 17.700 dinara, Tešić je rekao da je od početka godine zaposleno 33 mladih, čime je zaokružena strategija o razvoju kadrova na osnovu koje je od 2008. do 2014. zaposleno ukupno 189 radnika, čime je podmlađen fabrički kadar na svim radnim mestima.

– Okrenuti smo, pre svega, evropskom tržištu. Prošle godine u Rusiju smo plasirali 9.000 tona i ove godine planirali da to bude 12.000 tona, ali zbog krize u Ukrajini, koja je ostavila posledice na privedu Rusije, ovu godinu završićemo sa oko 5.000 tona. Bojim se da se ukrajinska kriza polako preliva i na evropsko tržište, iako se o tome mnogo ne priča – ocenio je Tešić.

Jernej Čokl, predsednik uprave Impola iz Slovenske Bistrice, kompanije u čijem je sastavu, osim sevojničke fabrike, još 25 preduzeća, a koja godišnje proizvodi oko 180.000 tona aluminijumskih proizvoda i plasira više od 500 miliona evra, istakao je da je ta kompanija za devet meseci ove godine ostvarila dobit veću od 14 miliona evra i da je šesti izvoznik u Sloveniji.

– Naše učešće je veoma veliko u evropskoj automobilskoj industriji i ne postoji kvalitetan evropski automobil u koji nije ugrađen materijal iz Impola. Godišnje „Mercedesu“ isporučujemo više od 8.000 tona raznog materijala, ali i Audiju i BMV-u – istakao je Čokl i dodao „pre 12 godina došli smo u Sevojno, ne da bismo zatvaramo fabriku, nego da zajedno sa njenim poslovodstvom i radnicima tražimo načine da poboljšamo poslovanje i u tome smo uspeli“, poručio je predsednik uprave Impola, dodavši da sevojnička fabrika ima dobru budućnost.

Zadovoljni radnici

Nikola Brkić, metalurški tehničar, koji ima 32 godine radnog staža, od kojih je 12 godina poslovođa u Impol Sevalu, kaže da je zadovoljan uslovima rada i platom, koja iznosi oko 80.000 dinara i da je važno da fabrika ima posla, što predstavlja sigurnost za zaposlene. Dragana Marjanović, koja je završila master studije na beogradskom Hemijskom fakultetu, pet meseci nakon diplomiranja zaposlila se kao tehnolog linije za bojenje, što joj je prvo zaposlenje i kao pripravnik ima platu od oko 50.000 dinara. „Veoma sam zadovoljna, jer je Impol Seval dobra firma, a moj cilj je da što više učim i da napredujem, jer uspeh se ne postiže preko noći“, kazala je Dragana.

Nema kupca za plac na Zlatiboru

Za kupovinu zemljišta od oko 100 ari na Zlatiboru, po ceni od 22.000 evra po aru, čiji je vlasnik Impol Seval, na konkurs koji je trajao do pre neki dan, nije se prijavio kupac. U fabrici kažu da neće ponovo oglašavati prodaju, ali i ističu da to zemljište predstavlja veliku poresku obavezu, jer je fabrika ove godine po tom osnovu platila oko 2,7 miliona dinara, odnosno, kako je Tešič rekao, sedam i po puta više nego prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari