Nakon više odlaganja, gotovo sva osnovna sredstva za rad Centra za strna žita u Kragujevcu definitivno su otišla „na doboš“. Na prekjučerašnjoj licitaciji kod jednog od ovdašnjih privatnih izvršitelja, naime, za bagatelnih 2,8 miliona dinara (ras)prodata su tri traktora, dva kombajna, više freza, sejačica, tanjirača, rasturača mineralnog đubriva i druge mehanizacije kragujevačkog Centra, čime je ta naučnoistraživačka ustanova dovedena u bezizlaznu situaciju. Tim pre što je za 15 dana zakazana nova licitacija, na kojoj će na prodaju, opet po bagatelnim cenama (30 odsto od procenjene vrednosti sredstava), biti ponuđena preostala ogledna mehanizacija i računarska oprema Centra.

– Ostali su nam motike, ašovi, srpovi, kose, budaci i slična oprema za rad. Vraćeni smo vek unazad, i to voljom naših kolega, šestoro naučnih radnika koji nisu želeli da povuku sudska rešenja za naplatu dugovanja, na ime šest neisplaćenih zarada iz 2011. godine. Oni će ta svoja dugovanja konačno da naplate, ali se bojim da su „zaklali vola za kilogram mesa“, jer ne znam gde će da rade ukoliko ustanova, zbog njihove nepopustljivosti kad je naplata potraživanja u pitanju, uskoro prestane da postoji, rekla je juče za naš list predsednica Sindikata u Centru za strna žita Ljiljana Mijailović, naglašavajući da je najveći kupac na licitaciji na kojoj je prodavana zaplenjena imovina te ustanove bio advokat Dejan Tadić, koji je na sudu zastupao naučne radnike Centra.

– Uprkos činjenici da je kod nadležnih u državi i gradskoj upravi postojala volja da nam se pomogne, Centar je, posle licitacijske rasprodaje sredstava za rad, doveden u bezizlaznu situaciju. Ostala je, doduše, mogućnost da grad, kojem smo dužni nekih dvadesetak miliona dinara, preuzme 50 hektara našeg zemljišta iznad upravne zgrade Centra, i da nakon toga postane suvlasnik ustanove, koja je sada u stopostotnom državnom vlasništvu. Ukoliko bi postao suvlasnik ustanove, onda bi grad preuzeo i određene obaveze prema Centru i zaposlenima – kaže Mijailović i podseća da je ranije gradsko rukovodstvo želelo da tu ustanovu pripoji Univerzitetu u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari