Rezultati primene novog Zakona o javnim nabavkama već imaju konkretne, merljive efekte, a procenjuje se da smo od početka primene uštedeli oko 300 miliona evra – kazala je ministarka bez portfelja u Vladi Srbije Jadranka Joksimović, nakon jučerašnjeg predstavljanja radne verzije Strategije razvoja javnih nabavki.


Ona je naglasila da je jako važno da se Strategija kroz prateći Akcioni plan donese što pre i bude poslata u Brisel, kako bi se smanjilo vreme koje će nam biti potrebno za usklađivanja sa evropskim standardima. „Bitno je da na putu evrointegracije kao država predočimo Evropskoj komisiji da smo sposobni da uspostavimo mehanizme uspešne kontrole finansija“, istakla je Joksimovićeva.

Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke Srbije, kazao je da je ta oblast veoma važna za prevazilaženje zaduženosti i budžetskog deficita, i objasnio da su ključne oblasti obrađene u Strategiji izuzeci od primene zakona, osetljive nabavke u oblastima odbrane i bezbednosti, koncesije.

– Radićemo dosta na razvoju elektronskih nabavki, koje se ekonomičnije i transparentnije, profesionalizaciji, odnosno podizanju stručnog znanja službenika na viši nivo – kazao je Jovanović. On je dodao da je predviđen i set antikoruptivnih mera, pre svega u domenu internih i eksternih kontrola. „I sve vreme ćemo voditi računa o tome da se smanji nepotrebno administrativno opterećivanje“, zaključio je Jovanović.

Prema rečima Majkla Davenporta, šefa delegacije EU u Srbiji, javne nabavke su ključne u borbi protiv korupcije i smanjenje zloupotreba, što je važno jer je prošle godine gotovo sedam odsto BDP potrošeno na procedure javnih nabavki. On je najavio novu pomoć iz IPA Fondova od 2,5 miliona evra.

– Zadovoljan sam napretkom u ovoj oblasti, skrining urađen u martu i maju je bio efikasan. EU će nastaviti da podržava napore na poboljšanju te oblasti – kazao je Davenport i naglasio je da će javne nabavke biti pod lupom Evropske komisije, jer je to jedna od osnova jedinstvenog tržišta EU.

Strategija i Akcioni plan o javnim nabavkama su jedno od 11 poglavlja pregovora o članstvu u EU koja pokriva evropski projekat PLAK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari