U sredu, 1. jula, zvanično će biti okončana prva faza reorganizacije Elektroprivrede Srbije, čiji cilj je centralizacija upravljanja preduzećem. Na taj način, tvrde u EPS-u, stvoriće se uslovi za smanjenje troškova, povećanje kvaliteta usluge i efikasnije i transparentnije poslovanje.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Osnovna novina u okviru reorganizacije je smanjenje glomaznog aparata tog preduzeća. Umesto 14 privrednih društava koliko ih ima sada, od 1. jula u EPS-u biće ih samo tri, dok će broj sektora sa 60 biti smanjen na 37. Jedna od značajnih mera je i smanjenje broja direktora, kojih u zavisnim i matičnom preduzeću sada ima 600, a njihov broj će biti sveden na najviše 300. Formiran je i Odbor izvršnih direktora EPS koji predstavlja krovni organ za upravljanje kompanijom. U EPS-u ističu da će na taj način biti uspostavljen jasan sistem odgovornosti unutar preduzeća i da više neće biti nesporazuma u komunikaciji između centrale i zavisnih privrednih društava EPS-a. Uz smanjivanje broja direktora, preduzeću su potrebni i novi proizvodni radnici, monteri i inženjeri. Cilj je da što više radnika pređe iz administracije u proizvodni proces i da se ukinu nepotrebna radna mesta u administraciji, a ako ni posle toga ne budu popunjena radna mesta u proizvodnom sektoru, onda će biti raspisan odgovarajući javni poziv.

Uvođenjem jedinstvenog upravljanja i ujednačavanjem poslovnih procesa i procedura na nivou sistema EPS-a, godišnje bi trebalo da se uštedi 36 miliona evra. Takođe, nastankom EPS grupe trebalo bi da budu otklonjene mnoge neracionalnosti. EPS grupa će funkcionisati kao celina, integrisani sistem koji će omogućiti uvođenje jedinstvenog upravljanja u poslovima finansija, prava, informacionih tehnologija, javnih nabavki, ljudskih resursa i odnosa s javnošću. Druga faza korporativizacije biće okončana do jula sledeće godine, do kada će EPS iz javnog preduzeća preći u akcionarsko društvo.

Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić ističe za Danas da je korporativizacija Elektroprivrede Srbije dobar potez koji može da dovede do rezultata koji će to preduzeće učiniti profitabilnim.

– Korporativizacijom, odnosno centralizacijom upravljanja, biće „razbijen“ jedan glomazan i anarhičan sistem u kome su svi sve radili i svi bili odgovorni za sve. Sada će se taj aparat smanjiti i što je najvažnije biti podeljen u tri grane koje će objedinjavati srodne delatnosti. Na taj način elektrane će se baviti poslom kojim treba da se bave, rudnici poslom kojim oni treba da se bave, elektrodistribucije isto tako. Na taj način ceo proces rada biće efikasniji i uspešniji. Do toga će doći naročito ako se najavljena racionalizacija zaista i sprovede na pravi način. Međutim, ako se pak smenjeni direktori postave na savetnička mesta u preduzeću i dobiju još veće plate, u tom slučaju ne možemo da govorimo o bilo kakvoj istinskoj racionalizaciji – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari