Pokretanjem proizvodnje poljoprivrednih mašina Srbija bi mogla da uposli najmanje 10.000 radnika, izjavio je Generalni sekretar Udruženja diplomiranih mašinskih inženjera Srbije Miroslav Krstić.

 On je na konferenciji za novinare o stanju u preduzećima u restrukturiranju kazao da je revitalizaciju srpske industrije traktora i poljoprivrednih mašina moguće ostvariti pokretanjem proizvodnje u IMT Beograd, što bi dovelo i do pokretanje proizvodnje u IMR-u, Prvoj petoletki, 14. oktobru Kruševac, DMB-u i mnogim drugim preduzećima.

Prema rečima Krstića, pokretanjem srpske industrije traktora i poljoprivrednih mašina, Srbija bi dobila i novi brend – „srpski traktor“, nova radna mesta, ravnomerni regionalni razvoj kroz nove pogone u metalskom sektoru, kao i opremanje poljoprivrednih gazdinstava novom mehanizacijom. On je naglasio i da je poljoprivredi Srbije potrebna industrijski remontovana i nova poljoprivredna mehanizacija i oprema kako bi se obezbedila veća proizvodnja i prerada hrane namenjena domaćem tržištu i izvozu, podsetivši da Srbija ima prirodne potencijale da proizvede hranu za 50 miliona stanovnika.

„Industrija poljoprivrednih mašina, traktora i oprema sada je devastirana, ali još uvek postoje ljudski, tehnološki i infrastrukturni resursi koji mogu obezbediti revitalizaciju i pokretanje razvoja metalnog kompleksa u Srbiji“, istakao je on. Krstić je podsetio da je u poljoprivredi Srbije u eksploataciji trenutno oko 2,5 miliona komada razne poljoprivredne opreme, u proseku stare 20 godina, a da bi se to obnovilo, procenjuje se da je godišnje potrebno oko 10.000 traktora i oko 700 kombajna. Oko 80 odsto ovih potreba, kako je dodao, u budućnosti mogla bi da pokrije domaća industrija, ali tu postoji veliki problem – jak uvoznički lobi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari