Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je, Rodoljub Šabić, zbog sve češćih zahteva prodavaca da građani koji reklamiraju kupljenu robu moraju da dostave svoje lične podatke, još jednom ponovio da načelno, osim slobodnog pristanka građana osnov za obradu njihovih ličnih podataka može biti samo zakon, a ne bilo kakvi podzakonski akti.

– U vezi sa obradom podataka o ličnosti Ustav Republike Srbije je jasan i nedvosmislen. On u članu 42 izričito predviđa da se obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom, dakle isključivo zakonom a ne aktima niže pravne snage. Postoji i posebna odluka Ustavnog suda Srbije iz 2010. godine, doneta u postupku koji sam, kao poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, svojevremeno pokrenuo koja je takođe potpuno izričita u pogledu toga da se obrada podataka o ličnosti ne može uvoditi podzakonskim aktima – saopštio je Šabić i dodao da je zato „bespredmetno pozivati se, kao na osnov za obradu ličnih podataka, na bilo kakve podzakonske akte, pa tako i na famozni Pravilnik o sadržini i načinu evidentiranja prometa izdavanjem fiskalnog računa, načinu otklanjanja greške u evidentiranju prometa preko fiskalne kase i o sadržini i vođenju knjige dnevnih izveštaja. Šabić je dodao da je tačno i to da trgovci zbog nepoštovanja ovog Pravilnika u praksi mogu imati i imaju neprijatnosti sa poreskim organima koji im čak prete velikim novčanim kaznama.

– To jeste problem, ali je neprihvatljivo da se, makar i zbog „pretnje“, problem „rešava“ tako što će se kršiti Ustavom zajemčena prava građana – naglasio je Šabić uz očekivanje da će Ministarstvo finansija situaciju razrešiti u što je moguće kraćem roku, na način koji bi u potpunosti bio u skladu sa garancijama ustavnih prava građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari