Da državi za porez duguje 100.000 evra Margit Savović je saznala dok je bila u Mađarskoj. „Na znam ništa. Bila sam u Mađarskoj kad su mi javili za taj spisak i ništa ne znam dok ne proverim“, kaže za Danas Margit Savović, koja se na spisku najvećih poreskih dužnika među fizičkim licima našla na 92. mestu. Poreska uprava je objavivši spisak poreskih dužnika pred Božić podigla prašinu, a dosta onih koji su se našli na njemu, uključujući javna i privatna preduzeća, ali i preduzetnike, negirali su te podatke. Jedni tvrde da cifre nisu tačne, drugi nemaju pojma da uopšte duguju.


Bar jedna institucija za koju se pokazalo da je bila u pravu kada se usprotivila tome što je stavljena na „crnu listu“ je Grad Beograd. Naime, Poreska uprava juče je priznala grešku i objavila da se Grad Beograd neopravdano našao na ovom spisku.

– Na osnovu izvršene provere dokumentacije koju je priložila Gradska uprava Beograd, obaveštavamo da Grad Beograd nema poreskih dugovanja prema javnim prihodima koje administrira Poreska uprava Srbije – navodi se u kratkom saopštenju Poreske uprave. Osim Beograda, PU do sada nikog drugog nije „amnestirala“, što mnoge ne sprečava da i dalje tvrde da su oni u pravu.

Tako Ratko Butorović, koji državi duguje 10,6 miliona dinara, za Danas kaže da je to što je PU objavila apsolutno netačno. „Obučili su nas da moramo da kažemo da je sve što država radi ispravno, ali sada nije tako. Apsolutno nije tačno to što je objavljeno. Zašto me niko nije obavestio da sam dužan, zašto nisu objavili od kada je taj dug“, pita se Butorović. Njega zanima i zašto Poreska uprava nije navela kolika je osnovica tog duga, a kolika kamata. „Proverio sam danas i jedino što je bilo sporno jeste dug koji je ostao prilikom neke prodaje lokala, jer, znate, imao sam tržni centar. Međutim, to je sve završeno pre godinu i po dana, a to što gospoda nisu proknjižila je njihova stvar“, ističe Butorović.

Njih dvoje nisu među najvećim dužnicima; među fizičkim licima „najbolje“ rangiran je izvesni Novica Jovanović iz okoline Leskovca, koji državi duguje 300.000 evra, ali su najveći dužnici ustvari davno propala preduzeća ili ona koja se nalaze u restrukturiranju. Deset najvećih duguju za porez državi više od dve milijarde evra, ali niko od njih uključujući i šest narednih na tom spisku nisu među aktivnima. Svega 16 jeste. Među njima i Srbijašume, Grad Beograd, GSP, Verano motors, Zorka, Zastava oružje, Krušik, Niš ekspres, Simpo, Lasta. Autoprevoznik Niš ekspres državi duguje 846 miliona dinara, a kako je Danasu rečeno u ovom preduzeću oni „nije trebalo da se nađu na ovom spisku uopšte“. „Rešenje na osnovu kog smo se našli na spisku dužnika je osporeno i postupak je u toku. Niš-ekspres je tužio Poresku upravu Upravnom sudu u Beogradu i istovremeno zatražio odlaganje izvršenja poreskog rešenja do pravosnažnosti sudske odluke“, tvrde u Niš ekspresu. Upravi sud je, kako nam je rečeno, usvojio njihov zahtev i zaustavio sprovođenje izvršenja. „S obzirom na to da je upravni spor u toku Niš-ekspres nije ni trebalo da se nađe na spisku dužnika“, kažu u Niš-ekspresu. U Niš-ekspresu kažu da se taj dug odnosi na prevoz koji su od 2005. do 2010. obavljali u 12 opština koje nisu organizovale prevoz kao komunalnu delatnost.

U javnom preduzeću Srbijašume koje sudeći prema spisku PU ima dug od 700 miliona dinara kažu da „sve poreske obaveze izmiruju blagovremeno i u zakonskom roku, te nije jasno kako se nalazi na listi najvećih poreskih dužnika“. Jedini dug, kako su naveli u saopštenju, odnosi se na neplaćanje doprinosa za socijalno i penziono za članove omladinskih zadruga, koji su bili angažovani od 1993. do 1999. „Redovno smo isplaćivali sva dugovanja prema omladinskim zadrugama, koja su fakturisana. Nakon gašenja, omladinske zadruge nisu izmirile svoje obaveze, te je Poreska uprava 2001, ne obazirući se na propise o Zadrugama, utvrdila da su Srbijašume u obavezi da izmiri njihova zaostala dugovanja“, navodi se u saopštenju. Dug je tada, tvrde, iznosio 45,9 miliona dinara. Iako, kažu, podržavaju objavljivanje spiska, nadaju se da će na njemu ubuduće mesto naći „stvarni dužnici“.

Ono što je izazvalo najveću pometnju jeste dug javnih preduzeća koja posluju u debelom plusu. Četiri javna preduzeća i Grad Beograd zajedno duguju oko šest milijardi dinara. Poreski konsultant Đerđ Pap kaže za Danas da je bio dosta iznenađen kada je video spisak Poreske uprave i javna preduzeća među dužnicima.

– Neshvatljivo mi je da se neko ko ima toliko para nađe na tom spisku. Jedino objašnjenje za to mi je da su ta preduzeća bila pod nekom zaštitom – ističe Pap. Objavljivanje spiska, prema njegovim rečima, predstavlja svakako veliki korak, ali postoje i neke stvari koje bi se eventualno mogle nazvati problematičnim.

– Ne sumnjam u validnost spiska, siguran sam da on odražava validnu evidenciju Poreske uprave. Eventualno problematično je to što spisak sadrži veliki broj dužnika kojima više ne može da se naplati dug jer su odavno u stečaju, ali i onih koji su u žalbenom postupku i pitanje je da li će taj dug kada se ti postupci završe ostati isti – napominje Pap.

Najveći dužnici

Prva četiri mesta po visini duga zauzimaju Beobanka, Investbanka, Astra banka porodice Karić i Beogradska banka, od kojih država redom potražuje 24,08 milijardi dinara, 18,13 milijardi, 15,63 i 13,13 milijardi. Nijedna od njih više nije aktivna.

Đilas tražio, izvinjenje odmah stiglo

Direktor Poreske uprave Ministarstva finansija Dragutin Radosavljević izvinio se Upravi Grada Beograda zbog, kako je rekao, greške u kojoj se Beograd našao na spisku najvećih dužnika. „Priznajemo grešku i tu grešku smo ispravili. Upućujem ovom prilikom izvinjenje gradskoj upravi“ rekao je Radosavljević.

Izvinjenje je usledilo pošto ga je juče zatražio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

– Tražio sam da se ispravi greška koje su svi bili svesni. S obzirom na izjave direktora Poreske uprave, očekujem da se u najkraćem roku oglasi, izvini i zvanično potvrdi da smo bili u pravu. U suprotnom, kao gradonačelnik Beograda biću primoran da zatražim njegovu smenu i smenu svih odgovornih – naveo je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. N. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari