Željko Sertić, aktuelni predsednik Privredne komore, danas bi u Skupštini Srbije, na predlog Vlade, trebalo da bude izabran za novog ministra privrede. O njegovom izboru na posebnoj sednici raspravljaće poslanici republičkog parlamenta, a kako Danas saznaje, za izbor Sertića obezbeđena je i apsolutna podrška vladajuće većine.

Malobrojna opozicija tvrdi da neće podržati „izbor naprednjaka Sertića“, jer će se, kako tvrde, privredom i dalje upravljati iz jednog, premijerovog kabineta.

Iz vladajuće koalicije poručuju da je srpskoj privredi potreban neko ko je spreman da se suoči sa velikim problemima kao što su preduzeća u restrukturiranju, ali i stvaranju sistemskih rešenja za rast i napredak srpske privrede. Naprednjaci ističu i da je dobra okolnost što je Sertić, kao predsednik Privredne komore upoznat sa svim zbivanjima u privredi i da mu neće trebati dodatno upoznavanje. I socijalisti podržavaju izbor Sertića, jer, kako ističu, on ima dovoljno praktičnog znanja i ličnog iskustva, kako bi mogao adekvatno da odgovori krupnim problemima sa kojima se privreda suočava.

Novi ministar privrede neće moći da računa na glasove Demokratske stranke, jer, kako kaže šef ove poslaničke grupe Borislav Stefanović, „Sertić je proveren Vučićev kadar i stručnjak sa Unioin univerziteta“ koji poznaje privredne tokove, jer je jedno vreme proveo u Privrednoj komori Srbije.

– Novi ministar, kao i svi ostali u vladi, suštinski će i dalje biti samo Vučićevi savetnici, bez mogućnosti samostalnog delovanja. Sertić je antipod Raduloviću i on će isključivo biti produžena premijerova ruka, bez ikakvih ozbiljnih namera da se bavi svojim resorom – kaže Stefanović.

Sertić neće moći da računa ni na podršku dva poslanika Nove stranke, jer se, kako tvrde, njegovim izborom nastavlja loša vladina politika koja naravno loše utiče i na samu privredu. Međutim, u ovoj stranci napominju i da ima nečeg dobrog u izboru Sertića, jer je SNS opredeljujući se za svog člana, konačno prestala da se krije iza eksperata.

Da je veliki zalogaj pred novim ministrom privrede smatra i sam premijer Aleksandar Vučić. „Potreban nam je neko ko će da se suočava sa velikim problemima kao što su preduzeća u restrukturiranju i mnogi drugi, tako da je težak posao pred Sertićem“, naveo je Vučić.

A novi ministar obećava reforme kako bi srpska privreda bila postavljena na noge.

– Reforme su neophodne, da bi zdravo jezgro privrede i onaj deo koji se može postaviti na noge, podigao efikasnost, upošljavao što veći broj ljudi i postao što konkurentniji u utakmici na međunarodnom tržištu koja nas čeka u toku i nakon procesa evropskih integracija – poručio je Sertić i dodao da će, ukoliko parlament potvrdi njegov izbor, na novoj funkciji raditi kao i na mestu predsednika Privredne komore Srbije – u najboljem interesu srpske privrede i države.

Obećanja

Sertić kao ključni izazov vidi izgradnju što povoljnijeg i podsticajnijeg ambijenta za poslovanje i investiranje sprovođenjem reformi u svim segmentima koji su u nadležnosti Ministarstva privrede, kao i rešavanje ključnih problema sa kojima se privreda godinama suočava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari