Poslanici Skupštine Srbije danas bi trebalo da započnu raspravu o rebalansu budžeta, povećanju poreza na dodatu vrednost i pojedinih akciza, a na dnevnom redu, između ostalog, naći će se izbor novih viceguvernera NBS – Diane Dragutinović, Ane Gligorijević i Veselina Pješčića. Takođe, ove nedelje parlament će raspravljati i o članovima Saveta guvernera.

Osim kadrovskih rešenja u centralnoj banci, parlament će „pročešljati“ i predloge Vlade Srbije koji predviđaju isplatu 13. penzije onima čiji je mesečni ček „tanji“ od 15.000 dinara, a takvih je više od pola miliona. Takođe, plate u javnom sektoru biće ograničene na maksimalnih 162.740 dinara, a očekuje se da poslanici izglasaju i povećanje PDV-a na 20 odsto, akciza za duvan, dizel i tečni naftni gas, dok preduzetnici ubuduće neće plaćati 130 fiskalnih nameta države.

Ukoliko poslanici Skupštine Srbije usvoje vladin predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, pojedina ministarstva zbog širih nadležnosti dobiće više para. I kabinetima predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednika vlade Ivice Dačića pripašće više novca, a tridesetak miliona više od onog što je planirano budžetom za ovu godinu, dobiće i parlament Srbije. Naime, budžetom Srbije potrebama parlamenta bile su opredeljene 3,3 milijarde dinara, ali će poslanici i stručne službe skupštine rebalansom dobiti 3,6 milijardi.

Dačićevom kabinetu biće isplaćeno tri miliona dinara više nego što je imao Cvetkovićev, odnosno umesto 39,98 miliona dinara, rebalansom će njegovom kabinetu pripasti 43,78. Generalnom sekretarijatu vlade Srbije namenjeno je rebalansom 371,76 miliona umesto 295,6 miliona dinara planiranih budžetom. Zanimljivo je da je vladinoj Kancelariji za saradnju sa medijima rebalansom namenjeno čak deset miliona dinara manje, nego što je to planirano budžetom. Umesto 62 miliona, ova kancelarija će do kraja godine moći da raspolaže sa 51 milionom.

Zbog preuzimanja zaposlenih iz ministarstava koja više ne postoje, ali i velikog broja nadležnosti, pojedini resori u Dačićevom kabinetu raspolagaće jačim novčanim fondovima. U vladi tvrde da je novac zapravo samo preusmeren iz onih portfelja, koje je nova vlast ugasila.

Tako će, na primer, Dinkićevo Ministarstvo finansija i privrede imati na računu 27 milijardi više nego u prvobitnoj verziji budžeta, ali za razliku od perioda kada ga je vodio Cvetković, ovaj resor pokriva šire oblasti. Iz „njihove“ kase se, recimo, isplaćuju obaveze prema Fijatu, kao i subvencije kamata za krediti za likvidnost. Za zdravstvo je odvojeno pet, a za poljoprivredu 18 milijardi više.

Novčano pojačanje dobiće i Aleksandar Vučić u resoru odbrane za oko 7,9 milijardi dinara, a Ivanu Mrkiću za vođenje spoljnih poslova sleduje povećanje od 1,2 milijarde. Ministarstvu pravde budžet je jači za oko 4,8, a prosvete i nauke za oko 27,5 milijardi.

Od kancelarija najviše para, oko 2,4 milijarde, rebalansom će dobiti Kancelarija za Kosovo i Metohiju koju vodi Aleksandar Vulin, a za „ofis“ zadužen za evrointegracije otići će 214 miliona dinara. Sulejman Ugljanin, koji vodi Kancelariju za razvoj nedovoljno razvijenih područja, može da računa na skoro 504 miliona dinara. Kancelariji za ljudska i manjinska prava pripašće oko 84 miliona dinara, dok je za Kancelariju za saradnju sa dijasporom, rebalansom namenjeno oko 220 miliona dinara. Kancelarija vera do kraja godine moći će da raspolaže sa oko 49,5 miliona dinara.

Nikolićevom kabinetu devet miliona više

Prema skici za preraspodelu para u državnoj kasi, službe šefa države Tomislava Nikolića dobiće devet miliona dinara više u odnosu na prvu verziju budžeta, po kojoj joj je sledovao 241 milion. Umesto 98,5 miliona, zaposlenima u predsedništvu rebalansom će biti namenjeno nešto više od 103 miliona dinara, dok su sredstva za putovanja samo neznatno uvećana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari