Mađarska avio-kompanija Viz er uvešće od 25. juna redovnu liniju iz Niša do Malmea u Švedskoj sa tri leta sedmično, saopštio je preksinoć u Nišu izvršni potpredsednik ove niskotarifne kompanije Džon Stivenson.


– Izabrali smo Malme nakon analize potražnje za letove ka Nišu iz inostranstva, ali i zato što su nam gradonačelnik Niša i njegov tim predstavili veliki potencijal ovog tržišta. Naša ciljna grupa nisu samo stanovnici juga Srbije već i putnici sa Kosova, iz Makedonije i Bugarske – kazao je Stivenson.

On je dodao da će avioni iz Niša za Malme leteti utorkom, četvrtkom i subotom, a da će početna cena karte u jednom smeru iznositi 2.899 dinara. Ovo će biti druga linija Viz era sa niškog aerodroma «Konstantin Veliki», pošto će kompanija od 3. jula uspostaviti i liniju do Bazela. Uvršćivanjem ovih polazaka iz Niša, Viz er će u Srbiji imati ukupno 12 linija ka destinacijama u sedam zemalja. Za poslednje četiri godine, koliko kompanija posluje u Srbiji, prevezla je oko 1,6 miliona putnika.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je precizirao da u Švedskoj živi oko 320.000 građana iz Srbije i da ih je najviše u regionu Malmea. On je kazao da je niški aerodrom otvoren za sve ponude i kompanije koje žele da lete iz Niša i da su zato aerodromske usluge “Konstantina Velikog” među najpovoljnijima. Dodao je da ove i buduće letove letove grad Niš neće subvencionisati, za razliku od prethodnih godina, kada su dotirani letovi Montenegro erlajnsa i niskobudžetnog italijanskog Vind džeta.

Nakon što je prekinuta saradnja sa crnogorskim avio-prevoznikom pre više od godinu dana, sa niškog aerodroma nije bilo redovnih letova. Montenegro erlajns je leteo iz Niša od 2009. do 2013. godine, a Vind džet tokom 2009. i 2010, uz gradske subvencije za nepopunjena mesta u avionima, koji su često bili poluprazni. Er Srbija je nedavno saopštila da nije zainteresovana za letove sa “Konstantina Velikog”, a prethodni nacionalni avio-prevoznik JAT poslednji put je imao redovne linije iz Niša od 2004. do 2007. godine.

Najveća lou-kost kompanija u ovom delu Evrope

Viz er je najveća niskotarifna kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi. Raspolaže flotom od 54 Erbasovih aviona A320 sa 180 sedišta. Nudi 360 linija iz svojih 19 baza, a povezuje destinacije u 38 zemalja. Prošle godine ta kompanija prevezla je ukupno 15,8 miliona putnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari