Radnici u svim državnim preduzećima koja primaju subvencije iz budžeta, još uvek nisu primili plate za oktobar, zato što Vlada Srbije nije usvojila zaključak kojim im odobrava raspodelu pomoći, saznaje Danas.

Naime, nakon rebalansa budžeta za 2014, država je morala da iznova donese sva dokumenta o raspodeli javnih sredstava u skladu sa rebalansom, što u ovom slučaju još nije urađeno. Očekuje se da će Vlada zaključak doneti na sutrašnjoj sednici, posle čega će radnicima moći da budu isplaćene zarade.

Ova informacija je Danasu potvrđena i u Železnicama Srbije, jednom od najvećih budžetskih korisnika, koji od države uzima oko 13 milijardi dinara godišnje za subvencionisanje plata svojih 17.700 radnika.

– Železnice deo novca za plate obezbeđuju iz svojih sredstava, a deo iz subvencija, pri čemu znatno više od polovine novca dolazi iz budžeta. Plan korišćenja budžetskih sredstava je pripremljen i Vlada sad treba da ga usvoji. Ministarstva su dala pozitivna mišljenja na ovaj dokument i sada se samo čeka zaključak Vlade – objašnjavaju za Danas u Železnicama.

Kako kažu, radi se o dokumentu pod nazivom „Plan korišćenja budžetskih sredstava za korisnike javnih sredstava iz republičkog budžeta“, koji obuhvata sva subvencionisana preduzeća, a ne samo Železnice, ali u okviru kojeg je i program subvencionisanja zarada u Železnicama.

Radnicima Železnica je plata za oktobar trebalo da „legne“ 15. novembra, što znači da za sada kasni četiri dana. Ipak, ako Vlada sutra odobri isplatu subvencija, zarade će najverovatnije biti isplaćene odmah, odnosno već u petak, jer je „sve spremno za to“.

Železnice su o problemu sa isplatom zarada sve svoje radnike obavestile telegramom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari