Šefovi reprezentativnih sindikata su se međusobno raspitivali o sudbini sastanka koji je povodom spornih rešenja iz Zakona o radu trebalo juče da se održi uz učešće Rasima Ljajića, ministra trgovine i Nikole Selakovića, ministra pravde, ali iz Vlade očekivanog i u utorak najavljenog poziva nije bilo.


Kako Danas saznaje, predstavnici Vlade su pripremali tri verzije kompromisnog rešenja za institut proširenog dejstva kolektivnog ugovora, a svaka je predviđala da taj institut u zakonu ostane, ali uz značajna ograničenja. I pod uslovom da sindikati prihvate sva ostala (četiri) rešenja iz nacrta izmena Zakona o radu.

Pošto predstavnici Vlade Srbije involvirani u ove pregovore i ne kriju da Međunarodni monetarni fond neće ni da čuje za ostanak tog instituta u zakonu, jer navodno toga nigde nema, razumno je pretpostaviti da svako od pripremljenih rešenja mora dobiti kakvu-takvu prethodnu saglasnost MMF-a te bi se time moglo tumačiti jučerašnje neoglašavanje Vlade.

Inače, tvrdnja da proširenog dejstva kolektivnog pregovaranja nigde nema, nije tačna. Pošto pritisak u istom pravcu trpe i sindikati u Hrvatskoj, tamo su se mediji pozvali na analizu Evropske fondacije za zaštitu životnih i radnih uslova, prema kojoj su u zapadnoj Evropi kolektivni ugovori bili osnovni dokument na osnovu kojeg se uređivala visina plata kod poslodavca, na primer u Francuskoj – pisao je riječki Novi list – 90 odsto zaposlenih je pokriveno kolektivnim ugovorima. U zemljama u tranziciji, izuzimajući Sloveniju, situacija je i ovde sasvim suprotna – kolektivni ugovori pokrivaju samo 23 odsto zaposlenih u Mađarskoj, a oko trećine zaposlenih u Češkoj, Slovačkoj, baltičkim državama i Bugarskoj, poziva se hrvatski list na Evropsku fondaciju za zaštitu životnih i radnih uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari