Pokrajina Vojvodina i italijanska regija Umbrija potpisale su sporazum, kojim se predviđa jačanje saradnje u oblasti privrede, poljoprivrede, obrazovanja, nauke i kulture. Sporazum su tokom dvodnevne posete delegacije iz Vojvodine italijanskoj regiji Umbrija, potpisali predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić i zamenik predsednika regije Umbrija Karla Kašari.

 Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

Dokument, kojim je potvrđena dosadašnja uspešna saradnja i definisani pravci buduće saradnje između dveju partnerskih regija, stupio je na snagu tokom italijanskog predsedavanja Savetom ministara Evropske unije, od jula do decembra ove godine, tokom kojeg će se intenzivirati odnosi sa italijanskim regijama i definisati prioriteti regionalne saradnje u Evropi. Nakon potpisivanja sporazuma, predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić je naglasio da je saradnja sa Italijom veoma važna, jer je ta država u proteklom periodu snažno podržavala proces integracije Srbije u Evropsku uniju. Sporazumom sa Umbrijom, nama veoma važnom regijom u prijateljskoj Italiji, definisali smo čitav niz različitih oblika saradnje, među kojima se kao prioritetna izdvaja saradnja u oblasti privlačenja stranih investicija“, kazao je predsednik Pokrajinske vlade Pajtić i dodao da će Vojvodina sa svojim strateškim partnerima iz Italije, među kojima su pored Umbrije i regije Friuli Venecija Đulija, Emilija Romanja i Marke, raditi na privlačenju investicija i organizovanju nastupa na sajmovima.

Pajtić i zamenica predsednika Umbrije Karla Kašari kazali su da se u narednom periodu očekuje implementacija akcionog plana na osnovu potpisanog bilateralnog Memoranduma o saradnji između pokrajina Vojvodine i regije Umbrija, kojim će se definisati ciljevi saradnje za 2015 godinu u oblasti: prehrambene industrije, sertifikacije proizvodnje hrane, obnovljivih izvora energije, tekstilne industrije, kulture, te razmene zaposlenih u regionalnim administracijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari