U svim ministarstvima i javnoj administraciji smanjen je broj zaposlenih i biće još smanjenja, rekao je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić. Komentarišući podatak vladine Komisije, koji je Danas dobio nakon godinu dana čekanja, da je tokom zabrane zapošljavanja u javnom sektoru dato 9.000 saglasnosti za nove radnike, premijer je takve informacije ocenio kao „besmislene i netačne“.


– To nije tačno. Reč je o ljudima koji su zaposleni na određeno i sa kojima su produžavani ugovori o privremenom angažmanu, a novi radnici u javnom sektoru nisu primani i zapošljavani za stalno. Kada je reč o onima koji su zaposleni na neodređeno vreme, svuda imate pad broja zaposlenih. Mi imamo pad zaposlenih u svakom ministarstvu, u kompletnoj javnoj administraciji – istakao je premijer Vučić i dodao da možda samo u jednom ministarstvu, i to „silom prilika“, ima deset ili 12 zaposlenih viška, dok svi ostali imaju manje.

Podsetimo, vlada je donela odluku o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru decembra 2013. koja je na snazi do 31. decembra ove godine i neće biti produžena. Vladina Komisija za odobravanje zapošljavanja, osnovana privremeno tokom trajanja zabrane, dostavila je Danasu podatak da je za 20 meseci dala saglasnost za skoro 9.000 radnih mesta. Odgovor smo dobili nakon godinu dana čekanja i tek posle presude Upravnog suda po tužbi novinara Danasa protiv Vlade Srbije zbog ćutanje uprave.

Članovi Vlade i vladajuće koalicije ni juče nisu bili raspoloženi da odgovore na pitanje Danasa koliko je postojala realna potreba za tolikim brojem radnih mesta uprkos zabrani. To, međutim, nije bio slučaj i sa predsednikom DS i Vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem. On ovu brojku objašnjava time da je bilo „neophodno da se zaposle stranački botovi Aleksandra Vučića“.

– Neverovatno je da vlada tvrdi da su pokrenuli proces 'reforme' javnog sektora, a i onda zaposle toliko hiljada ljudi. Koga će sad otpustiti? Nečlanove SNS? Pretvaraju Srbiju u banana državu – napominje Pajtić za Danas. Na pitanje da li među tim novozaposlenima ima i onih koje je angažovala pokrajinska administracija, on navodi da to nije bilo moguće bez dozvole republičkog Ministarstva finansija.

„Što se zapošljavanja tiče, 2014. je bilo 11 zaposlenja : po jedno u sekretarijatima za finasije, privredu, zdravstvo, sport; jedno u Upravi za zajedničke poslove, jedno u Agenciji za regionalni privredni razvoj; JVP Vode Vojvodine dva zaposlenja, u Pokrajinskom zavodu za socijalnu zaštitu i SNP bilo je po jedno zaposlenje. Centar za hraniteljstvo takođe je dobio jedno zaposlenje. Centar za hraniteljstvo je dobio još 9 radnih mesta tokom 201‚5. godine i sve je popunio.

Ostale institucije koje su dobile saglasnost tokom 2015. godine , a za koje ćemo tek ujutru znati da li su ih popunile su Pokrajinski ombudsman, Vojvođanski simfonijski orkestar, Mađar So, Ruske slovo, Naučni institut za prehrambene tehnologije, Razvojni fond, SNP, Pravobranilaštvo, PS za poljoprivredu, PS za zdravstvo, koji su svi dobili po jedno zaposlenje. Uprava za zajedničke poslove dobila je tri radna mesta a Pokrajinski zavod za zaštitu prirode dva mesta“, objašnjava Pajtić.

Predsednik Sindikata uprave Srbije Njegoš Potežica kaže za Danas da postoji paradoksalna situacija u državi, gde s jedne strane imamo višak zaposlenih, a s druge dozvoljavaju se i nova zapošljavanja.

– Na mestu je to što država zapošljava. I treba da zapošljava mlade i stručne ljude. Ali se podaci o viškovima i potrebama ne poklapaju. To se u praksi dešava – objašnjava Potežica.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave ranije su objasnili za Danas da broj od skoro 9.000, za koliko je vladina Komisija dala saglasnost, nisu sve i novozaposleni u javnom sektoru. Kako napominju, barem u njihovom resoru, u to se računaju i produžeci ugovora na određeno, kao i potpisivanje ugovora na neodređeno onih koji su prethodno radili na određeno vreme. Prema njihovim procenama, od decembra prošle godine do juna ove, broj zaposlenih u javnom sektoru, koji podrazumeva opštu državu i javna preduzeća, smanjen je za više od 7.200 zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari