Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će danas biti objavljen ugovor Vlade Srbije sa Etihad ervejzom o formiranju avio-kompanije Er Srbija. On je rekao da nema šta da krije u vezi sa tim ugovorom i da će ubediti partnere da dozvole otvaranje ugovora. „Za razliku od nekih, nemam šta da krijem. Ponosan sam na činjenicu da nisam ukrao ništa i da radim za svoju zemlju i svoj narod najbolje što mogu.

I kao što sam rekao, ja ću one sa kojima sam nekada razgovarao ubediti da nam daju dozvolu da otvorimo ugovore“, rekao je Vučić.

Premijer je precizirao da će ugovor sa Etihadom biti objavljen danas po podne, posle 16 časova i da će „verovatno moći da se pogleda i direktno i na internetu“.

Vlada Srbije i Etihad ervejz potpisali su 1. avgusta 2013. ugovor po kojem je ta kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata postala vlasnik 49 odsto srpske nacionalne avio-kompanije Jat ervejz, koja je promenila ima u Er Srbija. Tom prilikom je rečeno da će Vlada Srbije i Etihad ervejz na osnovu tog ugovora obezbediti po 100 miliona dolara za Er Srbiju, a Vlada Srbije preuzeti dugovanja Jata procenjena na par stotina miliona evra. Vučić je više puta do sada najavljivao objavljivanja ovog ugovora, ali se to do danas nije dogodilo. Premijer je dugo obećavao i objavljivanje ugovora sa Fijatom, da bi nedavno priznao da će taj ugovor ostati tajan, jer italijanska strana ne pristaje na njegovo obelodanjivanje.

Današnje otkrivanje ugovora o prodaji Jata dolazi nakon što je BIRN, Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo, objavila nacrte svih ugovora Etihada i Vlade Srbije. U analizi BIRN-a navodi se da je Vlada Srbije za 51 odsto u Er Srbiji platila 90 miliona dolara, dok je arapski partner za 49 odsto obezbedio 40 miliona dolara, datih kao zajam. Pored toga, navedeno je i da je Srbiji ostalo da plati 230 miliona dolara Jatovih dugova, te da je kabinet tada prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića protivzakonito postao davalac državne pomoći nacionalnom prevozniku. O tome je Komisija za kontrolu državne pomoći unapred obavestila kabinet, međutim, ti nije dovelo ni do kakvih korekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari