– Međunarodni monetarni fond odobravanjem aranžmana iz predostrožnosti poslao nam je jasan signal da je naša zemlja na dobrom i sigurnom putu. Na tu činjenicu sam ponosan jer je ona usledila nakon sedam meseci napornog rada, marljivog i drugačijeg pristupa od onih koje smo imali u savremenoj političkoj istoriji naše zemlje – rekao je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić na stotoj po redu sednici Vlade na kojoj je ministre obavestio o odluci borda direktora MMF da Srbiji odobre 1,2 milijarde dolara koje po potrebi može da povuče u naredne tri godine za održanje budžetske stabilnosti.

Beograd Premijer je naglasio da je Srbija u reformskim merama izabrala teži put, ali da taj put priznaju sve ozbiljne organizacije, institucije i zemlje sveta.

– Cilj reformskih mera je da se nekoj sledećoj vladi u nasledstvo ostavi javni dug u opadajućem trendu, kao i niži deficit – maksimalno do tri, tri i po odsto. Sledeća vlada mora da nasledi i značajno nižu stopu nezaposlenosti od one koju smo mi nasledili – rekao je Vučić.

On je naglasio i da bi deficit budžeta u februaru trebalo da bude minimalan, ako ga uopšte bude bilo, a u prvom kvartalu očekuje se da će minus biti za oko 150 miliona evra manji od planiranog. Deficit u februaru zavisiće od toga da li će se uzimati u obzir neporeski prihodi, a kad je reč o minusu u budžetu za prvi kvartal, podsetio je da je MMF odobrio Srbiji da deficit u prva tri meseca iznosi oko 450 miliona evra.

– Ipak, ne očekujem da će taj minus biti veći od 300 miliona evra, što će biti veliki uspeh, koji su ostvarili pre svega građani jer su imali poverenja i strpljenja. Uspeli su svi oni koji su razumeli da se isplati odgovoran rad za koji nam ceo svet pruža veliku podršku – rekao je Vučić i dodao da je vlada obavila još jedan važan zadatak u pravcu privatizacije i to raspisivanjem javnih poziva za FAP, Krušik plastiku, kao i ponovljenim pozivom za Železaru i Šantić.

Vučić je na javnoj sednici Vlade poručio da je neophodno ustaliti izvoz u Rusiju, jer se rublja stabilizovala. On je zamolio ministre da povedu računa o tom izvozu i da, ukoliko postoje problemi, pokušaju da ih prevaziđu „barter aranžmanima“, a da o tome Vladu obaveste na narednoj sednici.

Obraćajući se novinarima nakon sednice Vlade, ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je fiskalna situacija u Srbiji bolja nego što to podaci pokazuju i da su rezultati u prvih 50 dana potvrdili da postoji suficit. „Fiskalni deficit, koji je u julu bio 8,8 odsto BDP, do decembra je smanjen za četvrtinu i sada je 6,6 odsto, a plan Vlade je da bude smanjen na tri odsto do 2017. godine. Cilj mera Vlade je bio da u prvom kvartalu ove godine suficit bude 55 milijardi dinara, a očekujemo da on, ako ne duplo, bude manji za dvadesetak milijardi“, objasnio je. Prema rečima ministra, na osnovu prvih 50 dana u ovoj godini i odluka koje je Vlada donela, lično je uveren da će Srbija u maju proći reviziju MMF sa visokom ocenom. „Da li ćemo reforme uraditi na vreme ili kasniti, ne može niko da garantuje, ali da ćemo pokušati da ostvarimo sve što smo zapisali, to mogu“, rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari