Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče u Nišu da sledećeg meseca počinju razgovori predstavnika Vlade sa Međunarodnim monetarnim fondom i da će nakon toga početi realizacija obećanja o povećanju plata u javnom sektoru i penzija.

– U avgustu nam slede razgovori sa MMF-om i ići će se, kao što sam obećao, na povećanje plata u javnom sektoru i penzija. Međutim, to povećanje će ići polako i biće na čvrstim nogama kako se ne bi oštetile javne finansije. Ono može biti i značajno više ali će se raditi polako kako bismo napravili zdravu ekonomiju – rekao je on i zaključio: Ja sam za MMF i sa MMF-om“.

            Nakon potpisivanja Memoranduma između Vlade Srbije i rukovodstva Džonson elektrika koji će omogućiti proširenje proizvodnih kapaciteta te kompanije u Nišu, Vučić je rekao da je Vlada Srbije juče odlučila da pošalje timove uz Sarajevo gde će razgovarati o četiri sektora – infrastrukturi, energetici, turizmu i namenskoj industriji, kako bi se konkretizovali dogovori o saradnji u tim oblastima. Bolja ekonomska saradnja omogućiće da „i politika ide bar nešto lakše od ruke“, rekao je premijer.

            On je ponovio da je i nemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila ekonomske reforme koje je preduzela Vlada Srbije, naglašavajući da „lično nema strah od onoga što zavisi od nas samih“, a da „strahuje jedino od onoga na šta ne možemo da utičemo u punoj meri“.

            – Odlično radimo, imamo plan i program za razliku od drugih, a  pošto nama nije potrebno da zamazujemo oči nikome, mi ćemo to da radimo polako – ocenio je.

            Predsednik Vlade je još rekao da će kompanija Džonson elektrik u Nišu za par godina biti najveća fabrika u Srbiji, naglasivši da je to „prva dobra vest za Nišlije posle mnogo godina“. Rekao je da je „zadovoljan i što je Vlada u tome učestvovala“ i precizirao da je ona kroz subvencije izdvojila 6.750.000 evra i „nije ih bacila“. Dodao je da je pozitivno i što je Džonson elektrik uspostavio saradnju sa Univerzitetom i tehničkom školom u Nišu, navodeći da će se u narednom periodu „voditi računa o saradnji privrede i obrazovanja na najboljim primerima Švajcarske ili Nemačke“.

            Prema Memorandumu, „Džonson elektrik“ će u proširenje proizvodnih kapaciteta u Nišu u narednih pet godina investirati 50 miliona evra i zaposliti još 2.400 radnika. Memorandum su potpisali ministar privrede Željko Sertić, gradonačelnik Niša Zoran Perišić i direktor „Džonson elektrika“ Markus Šmit.

            Ta kompanija iz Hongkonga, koja proizvodi motore i mikroelektroniku, krajem 2013. godine potpisala je prvi ugovor s Vladom Srbije o investiciji od 15 miliona evra. Tada je ugovoreno da će u Nišu biti izgrađena fabrika na površini od deset hiljada kvadratnih metara, te da će  do sredine 2016. godine biti zaposleno 1.000 radnika. Država Srbija se obavezala da će svako radno mesto subvencionisati sa  9.000 evra. Trenutno u toj fabrici radi 365 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari