Rokovi plaćanja lokalnih samouprava ili komunalnih delatnosti dobavljačima ubuduće će biti ograničeni na 60 dana i to je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama. „Te izmene će podići nivo finansijske discipline i proširiti je i na javni sektor“, rekao je juče u Skupštini Srbije ministar finansija Dušan Vujović, dodajući da se novim rešenjima skraćuje i postupak javnih nabavki, koji je, po sadašnjim pravilima, trajao i po 200 dana.


Obrazlažući izmene Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, ministar Vujović je rekao da se plaćanje u javnom sektoru oročava na 60 dana, a cilj je da se „generalizuje finansijska disciplina na sve elemente sistema, pojača sprovođenje zakona i da omogući svima jednake uslove poslovanja“. Ministar je rekao da zna da primena ovog zakona neće biti laka, ali „bez njegove primene praktično se derogira funkcionisanje tržišta“. Prema njegovim rečima, zakon će se primenjivati od dana stupanja na snagu, ali primena sankcija počinje od 1. januara iduće godine, a, „imajući u vidu rok od 60 dana, de fakto početkom marta“.

Predstavljajući izmene Zakona o javnim nabavkama, ministar Vujović je naveo da su one neophodne zbog usklađivanja sa novim direktivama EU, ali i zbog otklanjanja nekih nedostataka, kako bi zakon opravdao ciljeve zbog kojih je donet. On je kazao da su javne nabavke trajale i po 200 dana, što je veoma sporo. Prema njegovim rečima, menja se i iznos kojim se definišu takozvane male javne nabavke, koji je do sada bio na niskom nivou.

„Predlažemo da se za standardne javne nabavke iznos podigne sa tri na pet miliona dinara, a u oblasti energetike, vodoprivrede, saobraćaja i poštanskih usluga sa tri na deset miliona dinara. Drugim rečima, pojednostavljuju se procedure za ono što se suštinski može nazvati malim nabavkama, objasnio je ministar finansija.

On je naveo i da se novim rešenjima definišu aktivne legitimacije onih koji imaju pravo da u procesu javnih nabavki ulože prigovor.

„Ako kažemo da je prosečno vreme prigovora 74 dana, onda nekoliko zainteresovanih učesnika mogu da podignu rok trajanja nabavke na više od godinu dana zbog svojih interesa. Prigovori više nemaju automatsko suspenzivno dejstvo, znači ne odlaže sklapanje ugovora. Ubuduće će se smatrati da je objavljivanjem na vladinom sajtu faza javne nabavke završena, umesto kao sada da svako ko je zainteresovan čeka da mu poštom stigne obaveštenje, pa da izbegava da potpiše i da prolongira sve rokove“, istakao je Vujović.

Govoreći o izmenama Zakona o javnom dugu, ministar Vujović je rekao da je njihov cilj sprečavanje da se dug nekontrolisano povećava i smanjivanje obaveze po osnovu kamata sa trenutnih 1,1 milijardi evra na 200 do 300 miliona evra u narednih godinu do godinu i po dana. Obrazlažući Predlog zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike, Vujović je rekao da će država u narednom periodu u okviru najavljene prodaje državnih nepokretnosti ponuditi poslovne prostore i stanove, koji su već dati u zakup i nisu nužni za funkcionisanje države, ali ne i diplomatska predstavništva.

Taj predlog je, prema njegovim rečima, pokušaj države da se približi bilansu stanja kada je reč o imovini.

„Država još nema detaljan popis imovine, niti jasne kriterijume za upravljanje društvenom svojinom. Predlogom želimo da se u nekoliko koraka približimo bilansu stanja, da znamo šta, pa da na najbolji način rešimo pitanje strukture resursa“, rekao je ministar, dodajući da se u predlogu definiše i pravo preče kupovine postojećih korisnika poslovnog prostora i stanova.

Predsednik Nove stranke i poslanik u Skupštini Srbije Zoran Živković zatražio je juče da se izmene Zakona o javnim nabavkama i prodaji nekretnina u vlasništvu države povuku iz skupštinske procedure. On je kazao da je zakon koji se odnosi na prodaju nekretnina u vlasništvu države neustavan.

„To znači da stan na 200 metara odavde, od 150 kvadrata, gde je neko u povlašćenom zakupu, sada dobija mogućnost da on otkupi taj stan po ceni koje odredi Poreska uprava. Za taj stan ne može da konkuriše 7,5 miliona ljudi u Srbiji, već samo jedan – istakao je Živković i dodao da se nekretnine prodaju „da bi se krpile rupe“.

I Janko Veselinović, poslanik Pokreta za preokret, smatra da predlog izmene Zakona o javnim nabavkama nije dobar, jer umesto da otkloni nejasnoće, unosi netransparentnost i koruptivnost, dok Aleksandar Senić iz Socijaldemokratske stranke smatra da su izmene zakona o javnim nabavkama javno priznanje propasti sistema javnih nabavki.

„Što se Zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike tiče, ja bih ga preimenovao u Zakon o pljački imovine u svojini države“, rekao je Senić podsećajući da su postojala dva slična zakona. Jedan je iz 1999. godine, poznat kao Šešeljev zakon, dok je drugi iz 2000. godine i oba su još na snazi. Senić smatra i da je neprimereno da veštačenje ili procenu ulaganja prilikom prodaje nepokretnosti obavlja Gradski zavod za veštačenje iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari