Pokušavamo da izvedemo da smanjenje plata i penzija ne bude ni za dinar više od 10 odsto – izjavio je juče ministar privrede i v.d. ministra finansija Dušan Vujović, odgovarajući na pitanje o tome da li će Vlada Srbije smanjivati zarade u javnom sektoru i primanja najstarijih. Vujović je najavio i da će do 11. avgusta biti poznati svi parametri rebalansa budžeta, koji će biti dogovoreni i sa MMF-om, te da će najkasnije do 15. septembra predlog rebalansa biti upućen Narodnoj skupštini na usvajanje.

– Očekujemo da će rebalans biti usvojen od 15. do 19. septembra – rekao je Vujović. Tim dokumentom će biti predviđeno i smanjenje plata i penzija.

Ministar je najavio i sklapanje trogodišnjeg aranžmana sa MMF-om, ocenivši da jednogodišnji program nije dovoljan, pošto strukturne reforme ne mogu da se sprovedu u tako kratkom periodu.

Među tim reformama, on je najavio promene u javnoj administraciji i Poreskoj upravi, kao i povećanje efikasnosti rada javnih preduzeća, „a ako to ne urodi plodom, podići ćemo PDV“.

– Smanjenje plata i penzija će nam doneti dve trećine potrebnih ušteda, a preostalu trećinu ćemo ostvariti drugim merama kresanja troškova i povećanja prihoda. Recimo, samo u EPS-u tehnički gubici iznose 18 odsto, a naplata računa je 84 procenta, što znači da se praktično jedna trećina proizvedene energije baca. Samo ta jedna ušteda može da učini da i 2015. godine ostanemo na liniji plana konsolidacije do 2017. godine – rekao je Vujović, govoreći o vladinom planu da rast BDP-a bude tri do četiri procenta 2017. godine.

Vujović priznaje da će Srbija ove godine imati privrednu stagnaciju ili čak pad, ali veruje da će Vladine mere doprineti tome da naredne godine rast ubrza za jedan do dva procenta, a 2016. za dva do tri odsto.

Među tim merama su, osim pomenute reforme poreske administracije, povećanja efikasnosti javnih preduzeća „što je naša ogromna razvojna mogućnost“ i smanjenja plata i penzija, i oštra borba protiv sive ekonomije, naročito u domenu šverca duvana, programsko budžetiranje, subvencionisanje kamatnih stopa, mere za jeftiniju stanogradnju i stimulacija za izlazak privrede iz sive zone putem olakšica za zapošljavanje, „što daje efekte, ali manje od očekivanih“. Srbija, kako je dodao, ima i rekordno nisku inflaciju, tako da ima prostora i za monetizaciju u dogovoru sa Narodnom bankom.

Ministar je najavio i donošenje „pet, šest reformskih zakona“ tokom naredne nedelje, među kojima su i dva iz njegove direktne nadležnosti: o stečaju i o privatizaciji. Ti zakoni bi trebalo da omoguće rešavanje problema 161 preduzeća u restrukturiranju i ukupno 584 preduzeća pod nadležnošću Agencije za privatizaciju, „čime će se ukloniti ključna prepreka za bolji poslovni ambijent“.

„Grčki scenario“

Komentarišući nedavnu izjavu potpredsednice Vlade Kori Udovički da Srbiju čeka „grčki scenario“ ako ne sprovede reforme, Vujović je ocenio da takve izjave „ne treba tumačiti kao projekciju bankrota Srbije, već kao upozorenje da se reforme sprovedu“. „Finansijska tržišta su dobro reagovala na promene u Srbiji u poslednjih 15-ak dana, a rebalans će pokazati rešenost Vlade da sprovede sve neophodne reforme“, uveren je Vujović.

Javna preduzeća se ove godine ne prodaju

Javna preduzeća ove godine neće biti privatizovana, što se odnosi i na Telekom Srbije, ali Vlada tu mogućnost ostavlja za neku od narednih godina, objasnio je Vujović. „EPS neće biti privatizovan, nego eventualno dokapitalizovan. Kada i kako je pitanje za neku od narednih godina, jer ćemo se sada fokusirati na druge stvari. Što se tiče Telekoma, njegova privatizacija je pitanje postojanja interesa strateških partnera“, rekao je Vujović, dodajući da je državi bitno da Telekom bude efikasna firma koja prati tehnologije i valorizuje poziciju Srbije u Evropi, te da je Srbija dugoročno strateški opredeljena na razvijanje energetskog i prehrambenog sektora.

Još jednom najavljen profesionalni menadžment

Upitan za spekulacije o tome da će v.d. direktora EPS-a Aleksandar Obradović biti smenjen, Vujović je rekao da ne želi da govori o smenama, već da će za sva javna preduzeća morati da se formiraju parametri prema kojima će se meriti njihov uspeh, pa će se onda videti da li aktuelna rukovodstva mogu da ispune postavljene zahteve ili su potrebni novi ljudi. Ministar je najavio da će menadžment biti profesionalizovan, odnosno da će za sva mesta biti raspisivani konkursi, „a partijski i drugi interesi će morati da se sklone“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari