Vršilac dužnosti generalnog direktora Jat ervejza Velibor Vukašinović najavio je juče da bi tu kompaniju, nakon što sutra bude potpisan ugovor sa Etihadom, trebalo uz socijalni program da napusti od 300 do 500 radnika. U isto vreme, kako je napomenuo Vukašinović, neophodno je zaposliti 100 pilota i stjuardesa.


Vukašinović je istakao kako se radi na tome da radnici kroz socijalni program dobiju bar 300 evra po godini radnog staža i dodao da viška zaposlenih uglavnom ima u neoperativnim službama. „Suština je da se napravi ozbiljna kvantitativna analiza i vidi koji su radnici višak, a na kojim pozicijama nedostaju“, rekao je on i dodao da će Vlada Srbije obezbediti novac za socijalni program.

On je rekao da je potrebno podmladiti kadrovsku strukturu kompanije jer će veliki broj pilota i kabinskog osoblja Jata za dve ili tri godine otići u penziju. Jat ervejz ima 1.250 zaposlenih i flotu od 10 aviona tipa „boing 373-300“ i četiri ATR-a. Srpska aviokompanija će sa Etihadom kao strateškim partnerom imati flotu od 10 novih Erbasovih aviona tipa „A319“ i četiri „ATR 72-500“.

Prva dva Erbasa na lizing trebalo bi da stignu u narednih mesec dana, a Vukašinović je napomenuo da Boingovi avioni koje Jat sada koristi, „neće ići u staro gvožđe, niti će biti prodati“, već će leteti kod ćerki-firmi kao što je Aeromak u Makedoniji ili na Bliskom istoku. Ime srpske aviokompanije biće promenjeno u Er Srbija, država će zadržati većinski udeo od 51 odsto, a Etihad će preuzeti upravljanje. Vlada Srbije je 17. juna potpisala sa Etihadom memorandum o razumevanju, za unapređenje razgovora o mogućem investiranju Etihada u Jat ervejz. Predsednik Etihada Džejms Hogan tada je najavio da bi na osnovu uvida u poslovanje i pregleda dokumentacije, Etihad mogao da da ponudu za Jat za 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari