U cilju suzbijanja nelegalnog tržišta duvanskih proizvoda, kompanija Britiš Ameriken Tobako (BAT) organizovala je u svojoj fabrici u Vranju obuku za državne službenike čija delatnost obuhvata borbu protiv nelegalnog prometa tih proizvoda.


Pripadnici poreskih i carinskih uprava kao i obaveštajnih agencija zemalja u regionu prisustvovali su predavanjima, pokaznim vežbama i aktivno učestvovali u radionicama na koje je kompanija pozvala najeminentnije stručnjake u toj oblasti iz čitavog regiona, navodi se u saopštenju kompanije .

Tokom dvodnevnog treninga, gosti i domaćini diskutovali su o najefikasnijim načinima borbe protiv nelegalne trgovine u regionu, a zbog koje izuzetno trpe prihodi zemalja u regionu. Među prioritetnim temama bilo je i razvijanje operativne regionalne saradnje, umrežavanje i razmena informacija, kao i zajedničko praćenje trendova nelegalnog tržišta duvana. Svi prisutni učesnici su bliže upoznati sa načinima prepoznavanja falsifikovanih duvanskih proizvoda, kao i sa samim procesom proizvodnje duvanskih proizvoda, njegovim obeležavanjem, postavljanjem sigurnosnih markica i osiguravanjem bezbednosti pakovanja.

– Cilj treninga je bio u pružanju praktičnog znanja nadležnim državnim organima zemalja u regionu u borbi protiv fenomena zbog kojeg budžeti država Balkana gube stotine miliona evra godišnje – rekao je Goran Milikić, menadžer za bezbednost za Adriatik regiju u kompaniji BAT.

Učesnicima seminara svoja iskustva iz ove oblasti preneli su ugledni svetski stručnjaci iz oblasti duvanske industrije kao što su Ana Godar iz Obaveštajne jedinice BAT-ove centralne laboratorije u Velikoj Britaniji, Džon Flint, visoki menadžer za bezbednost na nivou centralne Evrope, kao i Evgenij Kostov, menadžer za bezbednost za Bugarsku, Češku i Slovačku. Specijalni gost je bio Nik Edž, pripadnik odeljenja za sprečavanje fiskalnih zloupotreba pri Britanskom trezoru.

Najveći šverc duvana sa Kosova

Pripadnici policijske uprave u Vranju u nekoliko organizovanih akcija na području Bujanovca i Preševa zaplenili su od početka godine više stotina kilograma rezanog duvana, kao i mašine za njegovu preradu. Duvan je dopreman sa Kosova, a bio je namenjen tržištu jugoistočne Srbije, gde je njegova cena između 1.200 i 2.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari