Novi zakon o tržištu kapitala koji je stupio na snagu 17. novembra prošle godine donet je kako bi se omogućilo efikasnije poslovanje, a regulativa je u najvećoj meri harmonizovana sa odgovarajućim direktivama Evropske unije – izjavio je juče premijer Srbije Mirko Cvetković, učestvujući na okruglom stolu o setu novih zakona koji regulišu poslovanje firmi u vezi kupovine i izdavanja hartija od vrednosti.


Prema njegovim rečima, novim zakonom se štite investitori, smanjuju sistemski rizici i stvara efikasnije i transparentnije tržište.

– Zakon donosi novu definiciju javne ponude i posebnu zaštitu malim akcionarima. Globalna ekonomska kriza, koja je dovela do pada finansijskih tržišta u svetu, odrazila se i na nas i pokazala da regulacija i nadzor mogu da funkcionalno deluju samo sinhronizovano – dodao je premijer.

Državni sekretar Ministarstva finansija Goran Radosavljević istakao je da novi propisi garantuju ostvarenje tri cilja: Smanjenje troškova na tržištu kapitala, zaštita investitora i zaštita malih akcionara. Da su operacije sa hartijama od vrednosti sada jeftinije i brže, Radosavljević je ilustrovao time što je „pre par dana država dokapitalizovala jednu veliku banku (Komercijalnu) i čitav postupak završila za dva tri dana, dok je ranije za to bilo potrebno nekoliko nedelja“. On je dodao da je formiran i Fond za zaštitu investitora, koji će biti od koristi prevashodno malim ulagačima. Klijenti investicionih fondova će tako biti osigurani od gubitaka do iznosa od 20.000 evra, a novac za zaštitni fond obezbediće se uplatama investicionih fondova. Srbija je, kako je rekao, na samom dnu u Evropi po zaštiti malih akcionara, kojima se novim zakonom „garantuje otkup njihovih akcija od strane akcionara koji ima iznad 90 odsto učešća i to po fer ceni“.

Radosavljević je dodao da će pored berze sada postojati i druga tržišta kapitala, odnosno multitrgovačka platforma i OTC tržište na kojem kupac i prodavac direktno trguju i najavio plan države koja trenutno ima pet milijardi evra dužničkih hartija sa rokom dospeća većim od godinu dana, da izda obveznice koje će se naći i na berzi i na drugim tržištima.

– Ideja je da to budu dinarske hartije manje nominalne vrednosti tako da mogu da ih kupuju i sami građani – rekao je Radosavljević. On je najavio izdavanje dugoročnih dinarskih obveznica u saradnji sa eminentnim međunarodnim institucijama koje poseduju AAA rejting, tako da bi i te hartije imale veći rejting od onog koji ima Srbija.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović ocenio je kao jednu od najvažnijih novina to što će od sada manipulacija cenom akcija, insajderska trgovina i neovlašćeno pružanje investicionih usluga biti krivična dela, a ne samo prekršajna i što će Komisija imati pravo da podnosi krivične prijave protiv prekršilaca.

– Komisija ima pravo i da ne prihvati reviziju nekog preduzeća i da traži novu reviziju druge kuće, a mi sada propisujemo i pravila koja revizorske kuće moraju da ispune kako bi mogle da rade reviziju preduzeća listiranih na berzi ili drugim tržištima. Prospekt preduzeća će biti detaljniji nego do sada kako bi investitori imali što više informacija, a novina je i da će akcionarska društva sada moći da se isključe sa berze. Za to će važiti rigorozni uslovi od toga da se traži da vlasnici bar 75 odsto akcija traže isključenje, do toga da se samo nelikvidne akcije mogu sklanjati s berze – rekao je Ćirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari