Indonežanska Bavazir Grupa je posle godinu dana priprema preko svog ogranka Delta Denjub pokrenula novi projekat u Kovinu, kojim iznajmljuje 7,5 hektara zemljišta za farme šampinjona i izgradnju postrojenja za njihovu preradu, objavljeno je iz Ambasade Indonezije u Srbiji.

Sporazum koji su potpisali gradonačelnica Kovina Sanja Petrović i predstavnik Delta Denjuba Nebojša Panić podrazumeva nekoliko faza razvoja – građevinske radove, početak proizvodnje i isporuku gotovih proizvoda potrošačima u Srbiji i stranim tržištima. Projekat treba da se razvija na osnovu povoljnih prirodnih uslova u Kovinu i radne snage u tom kraju kvalifikovane za gajenje pečuraka.

Ambasador Indonezije Hari Kandu je kazao kako je razlog što je Bavazir Grupa dovela Delta Denjub u Kovin želja za daljim razvojem kompanije, ali i stvaranje dodatne vrednosti u ovom kraju Vojvodine.

Sunil Mamgaim, izvršni direktor PT Eka Timur Raja, koja je u okviru Bavazir Grupe zadužena za gajenje šampinjona u Indoneziji, kazao je da će kompanija početi sa manjom proizvodnjom, a onda povećavati kapacitet. „Tako mi razvijamo naše farme u Indoneziji, koje proizvode i do 26 tona šampinjona dnevno. Očekujemo da će farme u Kovinu postati najveće na Balkanu“, kazao je on.

Očekuje se da će prva faza investicije koštati oko tri miliona evra i za početak proizvodnje biće angažovano oko 150 zaposlenih. Do kraja ove godine trebalo bi da počne prva berba pečuraka, kao i njihova prerada za dalju prodaju i izvoz.

U konačnici bi ulaganja u gradnji i otvaranja fabrike trebalo da bude vredna oko devet miliona evra dok bi bilo zaposleno oko 350 radnika.

Bavazir Grupa okuplja niz kompanija koje deluju u Indoneziji, na Bliskom istoku i u Severnoj Africi. Bave se poljoprivredom, preradom hrane, nekretninama, bankarstvom, rudarstvom i trgovinom. Poslovni ljudi iz Indonezije uložili su u 2014. blizu 49 milijardi dolara u direktne investicije u inostranstvu.

Indonezija, koja ima preko 250 miliona stanovnika, očekuje da ove godine bude osma najveća privreda u svetu sa 2,8 biliona dolara vrednim ukupnim domaćim proizvodom, kada se meri paritetom kupovne moći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari