Među memorandumima koji su tokom posete Si Đinpinga Srbiji potpisani sa kineskom partnerima nalazi se i onaj o zajedničkom ulaganju u obnovljive izvore energije.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije još uvek nije obelodanilo sadržaj tog dokumenta, dok stručna javnost ističe da memorandum nema obavezujući karakter, odnosno da čin njegovog potpisivanje automatski ne znači da će Kina graditi obnovljive izvore energije u Srbiji. Mahmud Bušatlija, ekspert za strana ulaganja, ističe za Danas da će Kinezi biti zainteresovani za izgradnju OIE u Srbiji samo u onoj meri u kojoj mogu da zarade.

– Srpsko tržište struje je suviše malo da bi kineska strana mogla da računa na ozbiljniju zaradu izgradnjom hidroelektrana ili vetroelektrana. Međutim, ako postoji mogućnost da se proizvedena struja prodaje na evropskom tržištu, Peking će i te kako biti zainteresovan za takve investicije. Upravo zbog toga kineska strana i insistira da Srbija usaglasi svoje regulative sa onima koje su važeće u Evropskoj uniji, kako kineskim kompanijama, među njima i onima koje se bave OIE, to ne bi predstavljalo problem prilikom izvoza – naglašava Bušatlija.

On dodaje da u slučaju da se Kinezi zaista odluče za izgradnju OIE u Srbiji, to će najverovatnije biti sprovedeno na isti način kao i u slučaju izgradnje novog bloka u Termoelektrani Kostolac.

– To faktički znači da će se sprovesti zajednički projekat u kome će Srbija dobiti zajam od kineskih banaka a na izvođenju radova biće angažovane firme iz te zemlje. Država Srbija bi na kraju bila dužna da vrati pozajmljeni novac. S obzirom na to da nadležni u Srbiji bez mnogo razmišljanja pristaju na takve aranžmane, verujem da će prihvatiti i kinesku ponudu u slučaju da do nje dođe – kaže Bušatlija.

On smatra da će Kinezi u Srbiji još više biti zainteresovani za proizvodnju komponenti i opreme za OIE koje bi izvozili u zemlje Evropske unije.

– Na taj način se može stići do profita, jer zemlje EU insistiraju na što većem učešću OIE u ukupnoj količini proizvedene struje, što znači da postoji tržište na kome se može plasirati ta vrsta robe. Srbija bi u tom slučaju bila zemlja gde bi se te komponente proizvodile i baza odakle bi se proizvodi plasirali na tržišta EU – navodi Bušatlija.

Da kineska strana ozbiljno razmišlja o ulaganjima u obnovljive izvore energije u Srbiji potvrđuje i podatak da je uoči posete Si Đinpinga Beogradu, tačnije rečeno u maju, kompanija Huaji vind enerdži, koja se bavi proizvodnjom i prodajom sistema za korišćenje snage vetra i projektovanjem vetroelektrana otvorila svoje predstavništvo u Beogradu. Tom prilikom predstavnik kompanije DŽang Sjuemin naglasio je da na osnovu detaljnih procena, Huaji vind enerdžija, Srbija i region imaju veliki potencijal u oblasti korišćenja snage vetra, zbog čega su i došli u Srbiju.

 

Dobar izvozni posao

Kineska kompanija Huaji vind enerdži 14 godina se bavi proizvodnjom i prodajom sistema za korišćenje snage vetra i projektovanjem vetroelektrana, a ujedno je i prva koja izvozi kompletne setove vazdušnih turbina, između ostalih, i u Čile, Belorusiju i Kazahstan. Raspolaže registrovanim kapitalom od više od 140 miliona dolara, a od svog osnivanja kontinuirano ulaže u tehnologiju proizvodnje i trenutno ima sedam industrijskih parkova i centar za izvoz opreme u Šangaju. Proizvodi više modela vetrogeneratora za različite klimatske uslove – snage 780 kW, 1.500/2.000 kW, 2.500/3.000 kW, a u saradnji sa nemačkom kompanijom za projektovanje vetrogeneratora i model snage 5.000/6.000 kW.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari