Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković i vršilac funkcije pokrajinskog sekretara u istom resoru Branislav Bugarski, nisu se složili oko ocene da li je ugovor sa Al Ravafedom koristan za agrar Srbije ili ne, niti je postignut dogovor da se neke od odredbi iz tog dokumenta koriguju.

Iz kabineta ministarke navode da je ona izjavila kako će „zajednička kompanija koja je u vlasništvu Republike Srbije i Al Ravafed značajno doprineti ne samo razvoju preuzetih kombinata „Jadran“ iz Nove Gajdobre i „Bačka“ iz Sivca, već i tog dela Vojvodine. Predstavnicima pokrajinskog sekretarijata predočeno je da će najveći deo ove investicije biti uložen u izgradnju preradnih sistema. Time će se dodatno podstaći proizvodnja gotovih proizvoda“.

Bugarski je, pak, novinarima posle sastanka u Ministarstvu rekao da „i dalje smatra kako je ugovor kontraproduktivan za vojvođansku poljoprivredu, pre svega za poljoprivrednike u Sivcu i Gajdobri“ kao i da će glavni zadatak Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu biti da u „daljim razgovorima“ pokuša da izmeni taj ugovor i da zaštiti interese poljoprivrednika. „Nije u redu davanje državnog zemljišta investitorima iz UAE na rok od 40 godina po ceni od 250 evra. Informacije koje mi imamo sa terena je da je ta cena mnogo viša, da se za prvu klasu parcela koje su vrlo pažljivo izabrane u atarima, daje i do 450 i 500 evra“, rekao je Bugarski i naglasio kako domaći poljoprivrednici nisu mogli da grade zalivne sisteme na državnoj zemlji koju su zakupljivali jer je to bilo suprotno zakonu, a ni država im nikada nije ponudila zakup ni na 20 a posebno ne na 40 godina kao Al Ravafedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari