Zbog 18 neisplaćenih zarada i neoverenih zdravstvenih knjižica, te dugogodišnjeg odugovlačenja države da reši status kragujevačkog Centra za strna žita, zaposleni u toj naučnoistraživačkoj ustanovi organizovali su juče jednosatnu obustavu rada, dok su za naredni ponedeljak najavili početak novog generalnog štrajka.


Nezadovoljstvo radnika Centra eskaliralo je nakon nedavnog odbijanja Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku da prihvati dokumentaciju za socijalni program, koji je sačinjen na inicijativu Skupštine Centra, i koji su, do sada, prihvatila 22 radnika te ustanove. Ministarstvo se pravda činjenicom da Centar nije preduzeće u restrukturiranju, ili stečaju, što bi mogao da bude validan argument za javnost, ali ne i za radnike kojima se duguje čak 18 plata.

U sindikatu Centra još smatraju da postoji volja države, odnosno Ministarstva za prosvetu i nauku, u čijoj su ingerenciji, kao i lokalne samouprave, naravno i zaposlenih u toj ustanovi da ona opstane i nastavi da se bavi svojom delatnošću. Kontakata među nadležnima, tvrde sindikalci, ima, ali sve te aktivnosti ni približno nemaju dinamiku potrebnu za urgentno rešavanje godinama nagomilavanih problema Centra.

– Situacija je toliko teška da para više nema za isplatu bilo kakvih i kolikih prinadležnosti zaposlenima. U prethodna četiri meseca primali smo po pola plate, dok za martovsku para jednostavno nema, kao što ih nema ni za isplatu zaostalih zarada iz ranijih godina. Ostali smo i bez prava na lečenje, jer ustanova više nije u stanju da uplaćuje doprinose za zdravstveno osiguranje. Novca nema ni za poslovanje Centra, tako da nećemo moći da obezbedimo sredstva za prihranu i negu strnih žita zasejanih na 230 hektara – kaže za naš list predsednica sindikata u Centru Ljiljana Mijailović, dodajući da prošlomesečna ostavka direktora ustanove Blagoja Kovačevića još uvek nije verifikovana, što dodatno otežava poslovanje.

Dugogodišnji problemi Centra pogoršani su nakon nedavnog jednostranog odustajanja Vlade Srbije od sporazuma sa Centrom, iz 2013., kojim je, između ostalog, bila predviđena finansijska podrška države programu razvoja i održivog poslovanja te ustanove do kraja 2015. godine. Izostanak državne podrške ne samo da je ugrozio ionako krhko poslovanje Centra, već je namah označio početak nove finansijsko-poslovne agonije te ustanove, koja bi ovoga puta, ukoliko država, kao njen većinski vlasnik, brže i iskrenije ne reaguje, mogla da dovede do konačnog gašenja kragujevačkog Centra za strna žita, najstarije agrarne naučnoistraživačke ustanove u Srbiji i na Balkanu, koja je u prethodnih 117 godina postojanja i rada patentirala više desetina novih sorti strnih žita. 

Diplome na lomači

Zaposleni u Centru već godinama pokušavaju da se protestima i štrajkovima izbore za opstanak ustanove a najradikalniji protest organizovan je u oktobru 2009, kad su, ispred upravne zgrade Centra, na lomači javno spalili doktorske, magistarske i ostale diplome, kao i priznanja za doprinos razvoju novih sorti strnih žita. Iako je taj protest snažno odjeknuo u najširoj domaćoj, pa i i delu međunarodne javnosti, nedaće i status Centra za strna žita još uvek nisu rešeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari