Stručna javnost sa nestrpljenjem očekuje da sastav nove vlade Srbije bude obelodanjen, i da se tako utvrdi da li će resori energetike i ekologije u njoj biti razdvojeni kako struka to zahteva.


Sudeći po izjavama nadležnih, do toga će i doći, preostaje samo da se sačeka i vidi ishod. Ono u čemu nema dileme jeste da eksperti iz oba sektora zdušno navijaju za ideju da se ti resori razdvoje. Ocena je da iako među njima ima sličnosti i preplitanja, oba imaju nadležnosti u obimnim celinama koje bi baš zbog toga trebalo da budu razdvojene. Primera radi, u Udruženju reciklera Srbije smatraju da bi nova vlada zbog značaja oblasti zaštite životne sredine i u sklopu priključivanja Srbije Evropskoj uniji trebalo da ima posebno ministarstvo za ekologiju koje bi probleme rešavalo brže i efikasnije. Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, takođe smatra da bi dva resora trebalo razdvojiti.

– U suštini trebalo bi vratiti stanje na nekadašnje, kada su energetika i rudarstvo bili u okviru istog ministarstva. Ima sličnosti između energetike i ekologije, ali oba sektora imaju i svoje specifičnosti, zbog čega bi resori koji se bave njima trebalo da budu zasebni. Sa druge strane spajanje sektora energetike i rudarstva u jedan resor bi predstavljao adekvatniji vid jer su ona međusobno veoma povezana. Prema tome, u potpunosti podržavam ideju da u novoj vladi postoje dva odvojena ministarstva koja bi se bavila tematikom vezanom za ekologiju i energetiku – mišljenja je naš sagovornik.

Sa njegovim mišljenjem se u potpunosti slaže Slobodan Ružić, direktor preduzeća Enerdži sejving grup, koji ističe da zaista postoji jaka argumentacija da do odvajanja dođe. On takođe podržava ideju da se ponovo spoje sektori energetike i rudarstva u jedan resor.

– Prvenstveni razlog za odvajanje energetike i ekologije je obimnost posla koji treba da se uradi u oba sektora. Energetika je sama po sebi izuzetno značajan sektor i od krucijalne je važnosti za funkcionisanje privrede i zato je potrebno da postoji posebno ministarstvo koje će se baviti tim pitanjima – navodi naš sagovornik.

Prema njegovom mišljenju prioritet u radu novog ministarstva treba da bude omogućavanje i olakšavanje ulaganja za investitore u obnovljive izvore energije, naročito one koji žele da grade vetroparkove.

– U tom smislu dužnost ministarstva energetike je da napravi povoljniji ambijent nego što je sada za ulaganje. On i sada nije nepovoljan, naprotiv, međutim može i treba da bude još bolji. Kada to kažem, prvenstveno mislim na to da država treba da spreči da javna preduzeća i neki drugi usporavaju investicije u obnovljive izvore energije koji su nam izuzetno potrebni. Pored toga je potrebno i da se poboljša stepen energetske efikasnosti u Srbiji i naravno da se izgrade proizvodna postrojenja koja rade na lignit – zaključuje Slobodan Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari