Na prvoj sednici Vlada Srbije će doneti odluku o privatizaciji Železare Smederevo a nekoliko dana posle toga biće objavljen i javni poziv kompanijama zainteresovanim da postanu strateški partner tog preduzeća.

Nakon toga, sledi raspisivanje tendera koji će uslediti do kraja godine – kaže u razgovoru za Danas Bojan Bojković, izvršni direktor za finansije u Železari Smederevo.

Kako će izgledati vlasnička struktura nakon privatizacije?

– Kompanije koje su zainteresovane za smederevsku železaru, među njima i američki Esmark, preferiraju model strateškog partnerstva. To znači da su strani investitori voljni da kupe određeni vlasnički udeo u Železari i dobiju upravljačke funkcije. Država bi zadržala jedan deo vlasništva u svojim rukama i pri tome obavljala kontrolnu funkciju kako bi se stranom investitoru omogućilo realizovanje dogovorenog kada je reč o upravljanju i investicijama.

Koliko novca će novi strateški partner imati obavezu da uloži u Železaru?

– Kada je reč o ulaganjima, novi vlasnik će u obrtni kapital uložiti 250 miliona dolara, u investicije 80, od čega 20 miliona u prvoj godini. Taj novac će obezbediti da smederevska železara u potpunosti angažuje svoje proizvodne kapacitete.

Kakvim proizvodnim kapacitetima raspolaže smederevska železara?

– Nakon što strani partner koji bude izabran na tenderu u decembru uloži novac, čiji iznos smo već naveli, u obrtni kapital i investicije stvoriće se svi neophodni uslovi da Železara Smederevo ostvari sve svoje projektovane kapacitete. Da podsetimo, oni iznose 2,3 miliona tona čelika godišnje. To u novcu ima vrednost od 1,4 milijarde dolara, od čega će 1,2 milijarde dolara ići u izvoz.

Da li radnici treba da se brinu da će biti otpuštanja?

– Ne, nikako. Ne treba da bude apsolutno nikakve bojazni da će bilo ko od onih koji su sada zaposleni u Železari ostati bez posla. Tokom pregovora koje je premijer Srbije Aleksandar Vučić vodio sa zainteresovanim za kupovinu smederevske železare dogovoreno je da neće biti otpuštanja, da će se uposliti svi kapaciteti, što znači da će doći i do dodatnog zapošljavanja novih radnika u fabrici.

Transparentan izbor strateškog partnera

Da li će se na tenderu pojaviti samo američka kompanija Esmark ili ima i drugih zainteresovanih?

– Izbor novog strateškog partnera za smederevsku železaru će biti u potpunosti transparentan. To znači da će na tender moći da se prijave sve zainteresovane kompanije i da se ravnopravno bore da daju najbolju ponudu koja će biti usvojena.

Sindikalci: Dobra vest za Železaru

Vest da je veoma blizu dogovor sa američkom kompanijom Esmark o preuzimanju Železare Smederevo je ohrabrujuća za radnike i ceo metalski kompleks, izjavio je juče predsednik Samostalnog sindikata Železare Smederevo Siniša Prelić.

– Očekujemo da će Železara dobiti strateškog partnera koji će pokrenuti proizvodnju i maksimalno uposliti kapacitete i radnike – rekao je Prelić. On je dodao da sindikati očekuju da će „iz prve ruke“ biti obavešteni o pojedinostima razgovora premijera Srbije Aleksandra Vučića s predsednikom Esmarka Džimom Bušarom. Prelić je rekao da su predstavnici Esmarka, kao i drugih kompanija posećivali Železaru, ali sindikati nisu imali kontakte s njima.

Podsetimo, Železara proizvodi čelik, toplo i hladno valjane koturove i beli lim u koturovima i tablama. U fabrici radi oko 5.200 zaposlenih, i ona obezbeđuje egzistenciju za oko 20.000 ljudi uključujući i članove porodica zaposlenih. Imala je učešće od pet odsto u ukupnoj proizvodnji Srbije i oko 27 odsto učešća u izvozu (dok je bila u vlasništvu američkog Ju-Es stila). U ovom trenutku Železara radi sa jednom, od ukupno dve visoke peći i proizvodi od 50 do 55 hiljada tona čelika i čeličnih proizvoda mesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari