Operom Žorža Bizea „Karmen“ u režiji Nebojše Bradića 1. oktobra na Velikoj sceni Narodno pozorište otvoriće novu, 146. sezonu, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Naslovnu ulogu igraće Jadranka Jovanović, a od premijere u proleće 2012. godine ona će prvi put pevati Karmen u Bradićevoj postavci. Prvak opere Dejan Maksimović debituje u ulozi Don Hozea.


Nova sezona u nacionalnom teatru počinje sa dva nova vršioca dužnosti direktora – Željkom Hubačom na mestu direktora Drame i Anom Zoranom Brajović, direktorkom Opere, koji su zamenili Spasoja Ž. Milovanovića i Jelenu Vlahović, dok je v. d. direktor Baleta i dalje Konstantin Kostjukov.

Dirigentkinja Ana Zorana Brajović najavila je da će ove jeseni „Leteći Holanđanin“ ići u Temišvar i Krajovu, zatim novi projekat Opera u školama, obnovu „Travijate“, svetsku premijeru opere srpskog kompozitora Svetislava Božića, kao i predstavu „Saloma“ za jubilej Riharda Štrausa i „Otelo“ povodom 20 godina rada tenora Dušana Plazinića. Ona je istakla i da je podržala projekat Karmenijana, u okviru koga će posle Jadranke Jovanović kao Karmen gostovati sve druge naše operske dive koje su pevale tu rolu.

Željko Hubač, dramaturg i stalni član Narodnog pozorišta, rekao je da će do kraja godine biti nastavljeni započeti projekti, a da bi tek potom mogao da se posveti svom repertoaru u kojem bi želeo tačnu meru između domaće i svetske klasike, proverene, ali i mlade reditelje iz Srbije i regiona i program za animiranje mladih domaćih dramskih pisaca.

U toku su probe za „Knjigu drugu“ Branislava Nušića u režiji Anđelke Nikolić. Premijera će biti 20. oktobra na 150. godišnjicu rođenja velikog srpskog komediografa. Tim povodom biće održana revija Nušićevi dani sa predstavama ovog dramskog pisca sa repertoara nacionalnog teatra, ali i gostovanjima pozorišta iz Novog Sada, Sombora, Kruševca i Zaječara. Traju i pripreme i za predstavu „Put u Damask“ Augusta Strindberga u režiji Nikite Milivojevića. Premijera će biti na Dan NP, 22. novembra, a, kako je rekao Hubač, u planu je da se sa tom predstavom nastavi saradnja sa švedskim Dramatenom.

Kostjukov je najavio važno gostovanje baleta „Aleksandar“ u Meksiku 22. i 23. oktobra na glavnom programu festivala „Servantino“, koji je jedan od najvećih u svetu. U decembru će biti obeležen jubilej – deset godina od premijere i 150 izvođenja baleta „Ko to tamo peva“. U Sava centru biće izvedeni baleti „Labudovo jezero“ sa gostima iz Boljšog teatra, „Krcko Oraščić“ sa gostima iz Ukrajine… Prema njegovim rečima, u planu je obnova „Žizele“, kao i premijera „Slika Dorijana Greja“ u koreografiji našeg poznatog umetnika Vladimira Logunova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari