RSSHronika

Petak

Ranije

Komentari: 1
Ostavite komentar
Ocena: 3.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..
Vanredna situacija na putevima
09/12/2012 18:35 | Beograd, Novi Sad | Kilometarske kolone: Zastoj saobraćaja kod mosta preko Dunava, na auto-putu Beograd - Novi Sad

Sneg blokirao saobraćaj u delovima Vojvodine i zapadne Srbije

Vanredna situacija na putevima

Obustavljen teretni saobraćaj, ukinuta naplata putarine * Evakuisano iz zavejanih vozila više stotina ljudi, među njima i dece * Kod Zrenjanina žena se porodila u kamionu pored puta * MUP apeluje na građane da ne kreću na put bez preke potrebe, a u slučaju da se nađu zavejani na putu, potrebno je da za pomoć pozovu broj 193

Autor: E. D.

Beograd, Novi Sad - Nestalo nam je gorivo. Nemamo hrane, ni vode, niko ne dolazi, niti pita za nas. Pomozite nam, u mnogim vozilima ima male dece - ova poruka koju je preko društvene mreže Fejsbuk sa mobilnog telefona poslala Novosađanka Renata Popović, ilustruje kako je bilo građanima koji su se zadesili u zavejanim kolonama na vojvođanskim putevima.

Sneg koji je padao više od 30 sati uz snažne udare vetra, izazvao je brojne probleme u Vojvodini, u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji. Uprkos naporima nadležnih službi - načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić potvrdio je da je bilo „na desetine evakuacija putnika, među kojima i dece“, na mnogim mestima odigrale su se prave drame. Jedna od najtežih situacija bila je na petlji na auto-putu Beograd - Subotica, na petlji kod Bačke Topole, gde je zavejana kolona premašivala deset kilometara. Blokadu je izazvao jedan šleper bugarskih tablica, koji se preprečio na putu, u pokušaju da pretekne vozilo za čišćenje snega. Spasioci Vatrogasne brigade MUP Srbije probili su ogradu auto-puta na četiri mesta kako bi zaglavljena vozila, koja su se kretala ka Novom Sadu, prešla na suprotnu stranu i vratila se nazad u Suboticu. Vojska Srbije sa jednim tenkom pomerila je šleper koji se preprečio, javljaju izveštači sa lica mesta.

Teodora Talpae iz Aleksandrova, koja je krenula u zrenjaninsko porodilište, nije mogla da prođe zastoj kod mesta Čestereg, pa su je ekipe Hitne pomoći zbrinule u kamionu pored puta, gde se i porodila. I majka i beba su u dobrom stanju, a ime devojčice će biti Snežana, javila je RTV.

Bilo je i apsurdnih situacija - agencija Beta prenela je izjave ogorčenih vozača sa naplatnoj rampi na auto-putu Subotica - Beograd, kojima je tu zatraženo da plate putarinu iako su prethodno proveli noć, zavejani u automobilima.

Prema poslednjim informacijama, vatrogasci-spasioci evakuisali 360 građana, od kojih devetoro dece. MUP apeluje na građane da ne kreću na put bez preke potrebe, a u slučaju da se nađu zavejani na putu, potrebno je da za pomoć pozovu broj 193. Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije, naložio je preduzimanje svih neophodnih mera i angažovanje raspoložive mehanizacije i ljudstva, kako bi se pomoglo građanima koji su u neprilikama zbog snežnog nevremena. Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, u dogovoru sa saobraćajnom policijom MUP Srbije, doneli su odluku da se prilikom snežnih padavina obustavni teretni saobraćaj na našim putevima. Putevi Srbije su takođe, kako je saopšteno, obustavili naplatu putarine na naplatnim stanicama Sirig i Novi Banovci, „u cilju što bržeg raščišćavanja i ubrzavanja protoka vozila“ na području Vojvodine.

Neki delovi Srbije poput Gornjeg Milanovca, Raške i Kruševca ostali su juče i bez struje, prenose lokalni mediji.

Dve žrtve

U selu Ravni Topolovac od hladnoće je preminuo Borislav Vejinović, potvrđeno je u Kriznom štabu opštine Žitište. Vejinović je pronađen mrtav u dvorištu susedove kuće, gde je, kako se pretpostavlja, pao. U kući u novosadskom naselju Vrbak pronađen je mrtav Radivoj Maletić (60), a obdukcija je potvrdila da je smrzavanje uzrok smrti.

Vučić naredio angažovanje vojske

- Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić naredio je hitno angažovanje jedinica Vojske Srbije, ljudstva i mehanizacije radi pomoći lokalnom stanovništvu, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Osim ljudstva iz Prve brigade Kopnene vojske angažovani su i tenkovi za izvlačenje. Sve jedinice Vojske Srbije biće na raspolaganju na celoj teritoriji Srbije za pomoć lokalnom stanovništvu, navodi se u saopštenju. Vučić se, inače, od sredine nedelje nalazi u zvaničnoj poseti SAD, gde se između ostalog, u Pentagonu susreo i sa sekretarom za odbranu SAD Leo Panetom. Takođe se sastao i sa potpredsednikom Vlade Hrvatske Nevenom Mimicom.

Vanredna sednica

Vojvođanska vlada održala je juče vanrednu sednicu i uvela danonoćna dežurstva. Vlada je apelovala na sve nadležne institucije i službe, lokalne samouprave i zadruge, da aktiviraju celokupnu raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo kako bi smetnje i problemi nastali zbog velikih snežnih nanosa, bili otklonjeni što brže.

Zavejan region

Mećava i snežni nanosi doneli su velike probleme susednim zemljama. Hrvatska je na korak do vanrednog stanja, troje je umrlo od hladnoće, sneg pada i u BiH, oluja, odnosno ciklonski vetar, kako izveštavaju mediji, pravi probleme u Crnoj Gori, posebno u snabdevanju strujom.

Traktori nisu uspeli da otkopaju smetove

Branislava Kostić iz Novog Sada je sa svojim Miroslavom u petak uveče, nakon sedmice prenatrpane obavezama, iz Novog Sada otišla u vikendicu na Lipovcu, na Banstol, nadomak Sremskih Karlovaca. Predviđenih „pola dana“ odmora im se, zbog snega, produžilo i još su u vikendici.

- U subotu ujutro nas je jako obradovao prvi sneg, pa smo odmah izveli psa u šetnju, da se izjurca u snegu. Posle podne, kada smo hteli da se vratimo kući u Novi Sad, shvatili smo da smo u problemu. Otkopavali smo auto, ali smo shvatili da se to pretvorilo u pravo takmičenje sa snegom, jer je on toliko padao da je bilo nemoguće uraditi bilo šta. Ipak smo u jednom trenutku auto očistili toliko da smo krenuli letnjim putem koji vodi do glavnog puta Beograd - Novi Sad. Bar pet-šest puta smo se zaglavljivali i pored velike pomoći komšija, nismo uspeli i uveče smo se vratili u vikendicu. Na svu sreću, ovde imamo struje, pijaće vode i nešto hrane. Tako smo prespavali još jednu noć ovde, a od jutros su komšije pokušavale da sa traktorima raščiste put, ali i to nije bilo moguće jer su smetovi visoki i više od metra. Pozvali smo broj telefona koji je Vlada Vojvodine uvela za pomoć građanima. Dežurni su se javili i zaista sam prijatno iznenađena. Bili su vrlo ljubazni i postavljali su mi prava pitanja: da li imamo grejanja, hrane i drugo za još jednu noć. Rekli su da će se prvo postarati za one građane koji su ugroženi, ali da će javiti službama da kada raščišćavaju put Beograd - Novi Sad, raščiste i ovaj puteljak koji vodi do nas. Naravno, u međuvremenu smo čuli koliko je situacija ozbiljna, i to baš u Vojvodini, tako da je razumljivo da mi nismo prioritetan slučaj, ispričala je za naš list Branislava Kostić.   G. Nonin

 

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (1)

zrenjaninaczrenjaninac | 11/12/2012 11:45

Broj preporuka: 0 Preporuči Predloži za brisanje

Sad' nek se pokaze "pukovnik" dulovic-ka,ovo je njen "ambijent".Ko je "pukovnik" dulovic-ka,pa to zna svaki zrenjaninac a narocito "knez".