Subotica bi uskoro trebalo da dobije još jedan festival, ovog puta posvećen vinu. Kao tradicionalan vinogradarski kraj, i sa tradicijom uzgoja finih sorti vina, ovaj grad je zaslužio da ima manifestaciju koja će tu tradiciju čuvati, negovati i dalje je unapređivati – kaže Aleksandar Evetović, jedan od inicijatora ovog festivala.

Subotica bi uskoro trebalo da dobije još jedan festival, ovog puta posvećen vinu. Kao tradicionalan vinogradarski kraj, i sa tradicijom uzgoja finih sorti vina, ovaj grad je zaslužio da ima manifestaciju koja će tu tradiciju čuvati, negovati i dalje je unapređivati – kaže Aleksandar Evetović, jedan od inicijatora ovog festivala.
Nova vinsko-vinarska priredba biće organizovana u okviru nedavno otvorenog restorana „Širaz“, koji je po svojoj specifičnoj ponudi već našao goste. Ona se uglavnom zasniva na vrhunskim vrstama vina, među kojima posebno mesto zauzima upravo „širaz“.
– Ta vrsta vina je veoma stara i cenjena u mnogim delovima sveta, i naša je ideja da ponovo promovišemo to vino – kaže Evetović.
„Širaz“ potiče iz Francuske i dugo se koristio samo kao oplemenjivač drugih vina, zbog svoje izuzetne arome i gotovo tamnoplave boje. Međutim, za ovo vino su znali još u starom veku. Ono se pominje u opisima Plinija Starijeg, što kazuje da su ga trošili i Stari Rimljani, a njima su ga preneli u stvari još Stari Grci. Takođe, slično vino se opisuje još pre četiri hiljade godina u Mesopotamiji i Iranu. Iz tih krajeva, kaže legenda, preneo ga je jedan krstaški vitez. Svoj prostor na tržištu Evrope „širaz“ dobija tek u poslednjih dvadesetak godina.
U cilju promocije i vina i festivala, u pripremi je osnivanje i posebnog viteškog reda, reda vitezova „širaza“ ili „ševalije de širaz“, koji bi trebalo da bude posebna turistička atrakcija u sklopu čitavog festivala, navodi Evetović. Tokom festivala, koji se planira već u maju, a koji bi trebalo da okupi, pre svega, ljubitelje vina i enologe iz Srbije i drugih zemalja, biće promovisani i prvi vitezovi ovog novog viteškog reda, najavljuju u restoranu „Širaz“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari