Kao predstavnik levice, zalažem se za unapređenje prava pripadnika seksualnih manjina, kao i svih drugih kategorija ljudi. U ovoj državi, nažalost, prisutan je visok stepen nasilja u različitim pojavnim oblicima, poput seksualnog, fizičkog i ekonomskog. Neophodno je izboriti se s takvim problemima – kaže za Danas Aleksandar Vulin, predsednik Pokreta socijalista i kandidat na izbornoj listi „Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić“.


Kako sprečiti nasilje nad seksualnim manjinama u Srbiji i da li su postojeće kazne suviše blage ili primerene?

– U celini gledano, u Srbiji postoji adekvatna kaznena politika, ali problem se odnosi na sprovođenje zakona. Odnosno, teorija je dobra, ali praksa ne valja. Ilustracije radi, propisi nisu sprečili ni ministre da kradu, isti je slučaj i sa nasiljem nad seksualnim manjinama. Da bi zakoni bili uistinu primenjeni i da bi se izborili s nasiljem svake vrste, potrebno je da srušimo postojeću vlast, što će, uveren sam, poći za rukom našoj koaliciji. Budite sigurni da ćemo mi delotvorno primenjivati sve potrebne mere.

Treba li ove godine održati Paradu ponosa?

– Protivnik sam održavanja Parade ponosa, jer smatram da ničije seksualno opredeljenje ne treba uzdizati na nivo manifestacije.

Podržavate li inicijativu da se pripadnicima LGBT populacije dozvoli da stupaju u bračnu zajednicu i usvajaju decu?

– Nisam pristalica takve ideje. Ma koliko odobravao pravo svakog čoveka da se izjasni kako god želi, niko ne bi trebalo da nameće drugima svoj izbor, a upravo to bi se dogodilo kada bi seksualnim manjinama bilo omogućeno da stupaju u brak i usvajaju decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari