Tadić je odlučio – Srbija će 6. maja birati premijera. Ne, nije greška. Ko god da pobedi na predsedničkim izborima, on ili Nikolić, biće šef budućoj vladi. Sem ako premijer bude Dačić. Ali, to je već neka druga priča.


U „nefomalnom ćaskanju s novinarima“ juče ispred Palate Srbija, gde je (simbolično, pretposlednjeg dana svog mandata) otvorio skup o evrointegracijama, Tadić je bacio udicu, na koju će se verovatno upecati dobar deo javnosti. „Veliku šansu imaju dve kandidatkinje, ali to nisu one koje se pominju u medijima“, rekao je on govoreći o potencijalnom predsedniku, tj. predsednici postizborne vlade. Istog trenutka beogradskim političkim kuloarima krenula su nagađanja – na koga li je mislio. Namerno ili slučajno, skrenuo je Tadić pažnju sa sebe i usmerio je na teren „medijski nepominjanih kandidatkinja“.

Reklo bi se, u to polje neće ući dve sposobne, pametne i vredne žene, ali u medijima aktuelne – Milica Delević i Kori Udovički. Pa ko onda preostaje? Kuloari će reći na primer Gordana Matković, predsednikova savetnica za „socijalu“ i ministarka za socijalna pitanja u Đinđićevoj vladi. Za prilike u kojima je Srbija, odgovarajući izbor. Dalje, tu je Draginja Đurić, šefica Banke Inteza. Ipak, ona sama je nedavno takve opcije odbila. Pojedini šapuću da bi na čelo DS-ove vlade mogla doći ni manje, ni više nego Milka Forcan. Pametna, harizmatična, sposobna, oslobođena (odgovornosti i Miškovića). Hm, bilo bi to zaista zanimljivo… Nadajmo se da Tadić nije Delevićevu i Udovički skroz isključio iz igre. A, opet, možda se samo šalio…

S druge strane, iz naprednjačkih krugova stižu najave da će Predsedništvo SNS „u roku odmah“ odlučivati o svojim premijerskim kandidatima. Tu su, navodno, glavni rivali Jorgovanka Tabaković, koju podržava lider Nikolić, i Goran Knežević, iza kojeg su naprednjaci bliži Vučiću. Ovi izbori možda i postanu zanimljivi.

Autor je urednik Danasove Političke rubrike

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari