Predsednik Srbije Boris Tadić danas će ili sutra, kako je sam najavio, da saopšti javnosti da li podnosi ostavku na tu funkciju. Prema svim nezvaničnim saznanjima Danasa iz Demokratske stranke, predsednik je rešio da se „pre roka”, a to je kraj godine ili početak naredne, odrekne fotelje na Andrićevom vencu kako bi omogućio da se 6. maja održe izbori na svim nivoima. Tadić će o svojoj odluci najpre obavestiti vrh DS, a zatim i koalicione partnere, pre svega Ivicu Dačića, lidera Socijalističke partije Srbije. Predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanović, koja je nadležna za raspisivanje izbora za predsednika republike, već je spremna za ulogu vršioca dužnosti šefa države.


Slobodan Antonić, politički analitičar, za Danas kaže da postoje dva razloga zbog kojih sada treba ići u predsedničku kampanju.

– Jedan je što bi stranački aparat bilo teško ponovo aktivirati za šest meseci, a drugi što Tadić do kraja godine teško da može da računa da će dobiti nešto nalik onome što sada ima, a to su status kandidata, ugovori i obećanja. Za šest meseci vrlo lako bi se moglo pokazati da neka od tih obećanja ne mogu da se realizuju. Do kraja godine jedino što se može dobiti je početak pregovora sa EU, ali to je vezano za demontiranje takozvanih paralelnih institucija na severu Kosova – kaže Antonić.

Prema njegovim rečima, postoji i državni razlog, a to je smanjenje ucenjivačkog potencijala Brisela i Vašingtona.

– Na izborima treba nešto da pokažete građanima, a to je kod nas najčešće napredak ka EU, što je povezano s ucenjivanjem. Načelno posmatrano, ako ne bismo imali predsedničke izbore krajem godine, znatno bi se smanjila mogućnost da se na Tadića i državni vrh utiče tako što bi mu se reklo: evo, daćemo ti početak pregovora ako demontiraš institucije na KiM – smatra Antonić.

Naš sagovornik je saglasan s ocenom da bi manje stranke mogle doživeti udarac na izborima u slučaju povećane izlaznosti.

– Izlaznost bi 6. maja mogla biti povećana ako predsednički izbori dodatno naelektrišu biračko telo i indukuju političke strasti. Ako bi se odaziv povećao, onda bi se povećao i prag cenzusa, a to bi ugrozilo stranke na granici koje ne mogu znatnije da povećaju svoje biračko telo – objašnjava Antonić.

On očekuje da će veliki deo dogovora oko formiranja nove vlade biti napravljen posle prvog kruga predsedničkih izbora, ali da će se vlada praviti posle drugog kruga, dakle posle 20. maja.

Predstavnici izbornih lista o mogućnosti da se na Đurđevdan glasa i za predsednika: DSS i SVM oštro protiv, URS uzdržan, Palma spreman

      Dragan Marković Palma / „Ivica Dačić-SPS-PUPS-JS“

Kakvu god odluku da Boris Tadić donese, neću imati ništa protiv. Uveren sam da spajanje izbora ne bi imalo negativan uticaj na kampanju naše koalicije. Spremni smo za izbornu trku na svim nivoima. Prema mom mišljenju, jedina razlika ogledala bi se u činjenici da bi građani imali jedan listić više za glasanje.



Suzana Grubješić / „URS – Mlađan Dinkić“

Ako je već doneta odluka da predsednički izbori budu održani pre isteka Tadićevog mandata, onda ih je trebalo raspisati istog dana kada i ostale. Kalkulacije i promišljanja jesu legitimni, ali ne doprinose stvaranju demokratske atmosfere i ravnopravnosti učesnika u kampanji. U kampanji URS neće biti značajnih promena, jer su parlamentarni izbori važniji od predsedničkih, imajući u vidu ustavna i zakonska ovlašćenja parlamenta, vlade i predsednika. Takođe, želimo i da naš predsednički kandidat uđe u drugi krug.



Balint Pastor / „SVM – Ištvan Pastor“

Apsolutno se protivimo eventualnom raspisivanju predsedničkih izbora 6. maja, jer smatramo da je stabilnost institucija najznačajniji faktor, a to bi bilo ugroženo ako bi predsednik Srbije podneo ostavku. Postavilo bi se i pitanje legitimiteta, jer nije u redu da Tadić najpre povuče, pa da se samo mesec dana kasnije kandiduje za istu funkciju. Ako bi predsednički izbori bili održani 6. maja, ostali izbori bili bi u njihovoj senci, što bi uticalo i na kampanju SVM.



Slobodan Samardžić / „DSS – Vojislav Koštunica“

Nikako ne bi trebalo organizovati predsedničke izbore 6. maja, jer to zakon ne dopušta, osim u slučaju vanrednih okolnosti. Predsednički mandat traje pet godina i ne bi trebalo odstupati od tog načela. Kada je reč o kampanji DSS, objedinjavanje izbora ne bi uticalo na naš rezultat, ali poštujemo Ustav i zakone i uvek smo ranjivi kada se krše pravila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari