Kad su se svojevremeno Nil Armstrong i Baz Oldrič spustili na Mesec, što je bio mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo, mnogi su posumnjali da se legendarni spust zaista i dogodio. Prvo, radilo se o hladnoratovskoj trci dve supersile oko osvajanja kosmičkih prostranstava, pa je s tog aspekta potencijalni asortiman prljavih igara bio i te kako dozvoljen, čak i poželjan. Drugo, nije bilo lako Amerikancima da početkom 60-ih prate Gagarinove krugove oko Zemlje, pa im je stoga pod hitno trebala realizacija još spektakularnijeg poduhvata, po mogućnosti u istoj deceniji. U tom smislu se scenario ateriranja na prvi kamen od Zemlje pojavio kao sasvim logična opcija.

Međutim, poklonici teorija zavere širom sveta i dan-danas veruju kako Amerikanci nisu imali tehničkih uslova da se te 69. spuste na Mesec te da je ceo spektakl izrežiran u nekom holivudskom studiju. Jer odakle je, pitaju se između ostalog oni, moguće da američka zastava zaleprša u bezvazdušnom prostoru? Ovo sasvim logično promišljanje ima samo jednu nelogičnu premisu: genijalcima iz Nase teško da bi promakao takav detalj. Jedna obična tanka letva prikucana za jarbol pod uglom od devedeset stepeni verovatno još uvek održava iluziju lepršanja zastave na mesečevoj površini.

Četrdeset i kusur godina kasnije poklonici teorija zavere pitaju se kako je moguće da se iznenadna likvidacija svetskog teroriste broj jedan (mali korak za čoveka veliki za čovečanstvo) zaista dogodila kada nedostaju ključni dokazi s lica mesta: fotografije, snimci (ne oni snimljeni ranije na kojima Bin Laden gleda TV) kao i samo telo. Obično kad nema dokaza nema ni korpus delikatesa što bi rekao her Žika Pavlović. A već se uveliko šuškalo da je vođa Al Kaide odavno mrtav s obzirom na lako primetan deficit njegovih video-poruka u poslednje vreme. Tako ispada da je ponovno ubijanje već „mrtvog“ čoveka izazvalo paradoks u taboru teoretičara zavere. Oni koji su do juče verovali da je Bin Laden mrtav sada veruju da je živ, mada čak i talibani jedva veruju u takvu mogućnost. Bilo kako bilo Obama je likvidacijom Osame podigao rejting svojoj trenutno ne baš popularnoj administraciji. I to u momentu kada ga je Donald Tramp, potencijalni protivkandidat na sledećim izborima, propisno pritisnuo u vezi s navodnim mestom rođenja. Tako je Obama nekoliko dana pre istorijskog obraćanja naciji povodom obezglavljivanja Al Kaide održao konferenciju za štampu na kojoj je, pokazujući novinarima izvod iz matične knjige rođenih, potvrdio da je ipak rođen na Havajima, a ne u Keniji ili Indoneziji kako tvrdi Tramp. Sa aspekta američke ustavnosti takav podatak je i te kako bitan jer u suprotnom Barak ne bi imao pravo da sedi u ovalnom kabinetu, čak bi zbog plagiranja krštenice najverovatnije završio i pred američkim sudom. Predsednik Amerike mora biti rođen na njenom tlu i tačka. Na primer rođeni Austrijanac Švarceneger već se pomirio sa sudbinom, pa u skladu sa svojim političkim ambicijama uveliko merka fotelju predsednika EU. Kad ne može ovalni dobar je i atomijum. Na kraju krajeva Vašington, Brisel, sve je to jedno te isto što bi rekao tipičan srpski euroskeptik. A kakav bi to bio udarac globalnom terorizmu?! Kada bi predsednici EU, SAD i Kine kojim slučajem bili Švarceneger, Čak Noris i Džeki Čen. Ali manimo se utopije. Kao uostalom i pitanja legitimiteta američke likvidacije Bin Ladena. Njegovu sudbu je odavno zapečatila ona narodna u stilu ko se oružja lati zbog tog kasnije svojom glavom plati. Svetski policajac broj jedan smaknuo je svetskog teroristu broj jedan i gotova priča. Samo što su umesto „blekvotera“ – američkih militari privatnika propisno iskompromitovanih na privremenom radu u Iraku, na Bin Ladena krenule mornaričke „foke“ koje iz perspektive brojnih ljubitelja akcionih filmova širom sveta pomalo i vuku na Vijetnam i Delta force. Uostalom, imajući u vidu okretnost holivudskih producentskih vidri treba vrlo brzo očekivati 3D blokbaster o „fokama“ i Bin Ladenu s Brus Vilisom i Semjuel Li Džeksonom u glavnim ulogama.

Ipak, simboličko povezivanje vođe Al Kaide s poglavicom Apača izbilo je u sam vrh top-liste političke nekorektnosti, ali i pokrenulo novi talas teorija zavere. Prema jednoj, članovi tajnog društva „Lobanja i kosti“ (među njima i Bušov deda Preskot) otkopali su navodno tamo negde posle Prvog svetskog rata Džeronimove kosti i preneli ih u sedište društva na Jejlu gde se valjda i dan-danas nalaze. Poglavičini potomci pokrenuli su sudski postupak „Džeronimo protiv Obame“ ne bi li uspeli da vrate kosti slavnog Apača i propisno ih zakopaju u zemlju predaka na planini Gili. Sad, može biti da je sporno povezivanje Osame i Džeronima na nivou šifre Obamin lucidni odgovor na pomenutu tužbu poglavičinih potomaka. Kao što može biti da se jedino radi o kontradiktornom odnosu države prema Indijancima koji su izbegli melting. Uostalom, tip američkog vojnog helikoptera nosi naziv „apač“. Šifrovani naziv Bin Ladena glasio je Džeronimo. Džeronimo beše poglavica Apača. Ima li neke logike u svemu tome?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari