Direktna inspiracija za tekstić koji sledi stigla je od drage mi koleginice Radmile Stanković, koja je za svoje Nedeljne informativne novine pripremila odličan članak o ozbiljnoj frazeološkoj bolesti koja neizlečivo uporno hara u našem jeziku, a u medijima posebno. Zamolila me stoga da, uz još neke ljude (I. Klajn, M. Danojlić, M. Bećković, D. Minić, V. Žanetić), iznesem svoj stav o tome, uz, naravski, i omiljene mi primere. Evo ih:


Začudo tih besmislenih fraza najmanje ima među televizijskim novinarima. Verovatno zato što oni ne pišu previše. Ili ne bar odveć ozbiljno. Zato ima, ali baš svakodnevno, idiotskih „verbalnih situacija“ kada izveštač pita, recimo, glumca posle premijere, maltene još pod šminkom: „Koja je vaša buduća predstava?“ ili slikara, opasno tresnutog adrenalinom, nakon otvaranja izložbe: „Šta nam novo spremate?“

Vrhunac je, ipak, nažalost i najčešće, sekvenca kada domaćin u studiju pita gosta: „Recite našim gledaocima šta je razlog vaše posete?“ Za zatvor!

U tome dočim, u korišćenju ih besmislenih figura, tradicionalno prednjače sportski novinari. Ko zna zašto, ali umesto japanskih stonotenisera, lakše je napisati ili kazati: „majstori celuloidne loptice iz zemlje izlazećeg sunaca! Dosuđeni jedanaesterac se opisuje tako što je „čovek u crnom pokazao na belu tačku“.

Naravski, sportisti se pred sve, obavezno, „odlučujuće utakmice“ zaklinju da će „ostaviti srce na terenu“ i traže podršku od publike „našeg dvanaestog igrača“. Lopta, nakon „topovskog šuta“, obično „zatrese mrežu iza leđa nemoćnog golmana“ ako ne završi „na mestu gde se spajaju prečka i stativa“.

Glavni inovatori u promociji, a potom, papagajski istrajnoj upotrebi neke frazetine su, u poslednje vreme naglašeno, naravski, političari. Do jauka je komično kako – budući da najveći broj njih pojma nema šta verbalna novost znači – iste pogrešno upotrebljavaju. I, ko zna zašto, imitirajući jedni druge, te grube i glupe greške, ubrzo čine opšteprihvatljivim !? „Transparentno“, zar ne?

Ali, sve navedeno i okeani onoga što nije, u dubokoj su senci novotehnoloških stupidarija koje se, u nizu apsolutne besmislenosti, ponavljaju kao „komentari“ anonimnih kreatura na sajtovima mnogih medija. Kakvih tu, pre svega, nepismenih, potom logički invalidnih, ali neskrivenih psihopatskih izliva mržnje ima. Baš kao i one frazetine, stare i znane, i ove nove, poput infekta, nekontrolisano haraju sajtovima i bivaju prihvaćeni od drugih. Od istih takvih, ili i gorih bespomoćnih jadnika. Primeri? Idite, eto za početak, na sajt novina koje držite u rukama i uverićete se o kakvom „bogatstvu“ je reč.

Novo doba, nove fraze…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari