Nikolić Tomislav, aktuelni domaćin ove države, kojem je predsednička funkcija omogućila da postane, iako ne najbolji, najpoznatiji pekar rakije u zemlji, a on njoj, predsedničkoj funkciji, da svoje referentno polje proširi na nadriginekologiju i nadrigenetiku, u poslednjoj je svojoj seansi poručio, urbi et orbi, da postoji srpski genetski kod, i da je taj kôd, u svojoj strasti i plodnosti, jednakiji od drugih nacionalnih genetskih kodova.

Ove reči predsednika nisu samo reči predsednika nego i svih njegovih savetnica i savetnika. Tim povodom nije se oglasilo nijedno nadležno ministarstvo, ni ono prosvete, ni ono kulture i informisanja. Doduše, oglasio se ministar kulture, koji inače retko govori za javnost, jer javnost nije njegov resor, ali drugim povodom i na drugom mestu, na Mokroj gori, tokom Festivala filma i muzike „Kustendorf“ (pardon, „Kistendorf“!), na kojem je Žaku Odijaru uručena „Nagrada za buduće filmove“. Ta investicija u budućnost zove se satira. Što će reći, budućnost nam je satira. Zvanično, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Iako je „Kistendorf“ (Küstendorf) završen, još se ne zna da li su na Mokroj gori postavljene ruske rakete, što je, kao glavni kulturni događaj ovogodišnjeg festivala, kojem je glavni finansijer „Gazprom neft“, pompezno najavio osnivač i spiritus movens Kistendorfa, Emir Kusturica.

Izgleda da je to bila samo šala spiritusa movensa. Šala popločana militantnim željama.

Isti festival ovekovečila je i jedna fotografija na kojoj su sve stvari stavljene na svoje mesto. Crvenim tepihom, koji je prošle godine na krkačama nosio ministar kulture i informisanja, hodaju osnivač festivala (homo sapiens) i vuk (canis lupus), a pored tepiha, na samoj njegovoj ivici, gurajući sa da na njega stupi, nestabilan je ali osmehnut Ivan Tasovac (ministar). Njemu nije pošlo za nogom da zauzme mesto vuka. Vuk jeste pripitomljen, ali je, ipak, divlja životinja, a ne kućni ljubimac.

Izbori su u Srbiji, na svim nivoima, najverovatnije 24. aprila, istog dana kada i u Makedoniji. Nije bilo nikakve potrebe za prevremenošću parlamentarnih izbora, ali zbog toga i jesu raspisani. Zašto su pak istog dana kada i u Republici Makedoniji? Surova logika vodi ka sledećem odgovoru: da bi se na izborima, preraspodelom na Makedoniju i Srbiju, umanjio broj međunarodnih posmatrača.

U Makedoniji, gotovo je izvesno, izbora neće biti, jer ih opozicija bojkotuje. U Srbiji će ih, sasvim izvesno, biti, ali tu gotovo da i nema opozicije. Postoje samo ostaci ostataka opozicije. Da li su zbog toga izbori kad im vreme nije? Da, i zbog toga, ali ne samo zbog toga, i ne pre svega zbog toga.

EU i SAD utiču na premijera Aleksandra Vučića da uspostavi oštru političku demarkacionu liniju prema Republici Srpskoj i politici Milorada Dodika – u neoružanom ratu Zapada i Rusije putem američki desetkovane cene nafte, što ozbiljno urušava ekonomiju Rusije – politici koja od republike Srpske pravi ruski bastion u Evropi. Vučić, koji je EU i SAD obećao proevropski i proamerički kurs, pred domaćim biračima ne sme da napravi oštar zaokret prema Dodikovoj, dakle, Putinovoj politici. Zbog toga, eto, pre svega, izbori. Ako uspeš da odložiš izjašnjavanje, možda kroz nekoliko meseci nećeš morati ni da se izjašnjavaš, to je suština savremene diplomatije i spoljne politike zavisnih zemalja, među koje se ubraja i Srbija.

A šire u Evropi, takođe, mutne stvari i budućnost kao satira – satira kao budućnost.

Pre dve nedelje pisao sam na ovom mestu o histeriji koja je obuzela nemačku elitu posle onog incidentnog nasilja koje su pojedine migrantske grupe vršile po Nemačkoj, a naročito odvratno u Kelnu. I ta histerija elite preuveličana je rekacija i izmišljen strah. Ali, u svemu tome, i u samom događaju, a ne samo u njegovoj recepciji, ima klasne perverzije.

Stvari zapravo stoje ovako. Maltretirane su uglavnom građanke Nemačke, dakle, žene. I to, poglavito, pripadnice radničke klase: žene koje rade u prodavnicama i trafikama, u kafanama i fabrikama, i, u okvirima svog društva, zarađuju mizerne plate od hiljadu i dvesta evra. Oni koji su ih zlostavljali i, desetinu, silovali jesu migranti, ali pripadnici srednje i više srednje klase u svojim zemljama. Dakle, muškarci i pripadnici srednje klase.

Sedamdeset procenata migranata iz Sirije, muškarci su u starosnoj dobi između dvadeset i trideset pet godina. Pripadaju srednjoj klasi i fakultetski su obrazovani. Imaju novca koji im omogućuje da migriraju. Odlaze iz svojih razrušenih domovina, u kojima ostaju sirotinja, žene i deca. Sirotinja, žene, starci i deca teško migriraju. Dakle, oni koji su maltretirali pripadnice radničke klase u Nemačkoj, pripadaju srednjoj klasi na Bliskom istoku.

Prošlo je dve i po hiljade godina od izumevanja demokratije i pozorišta, a mi smo danas, kako stvari stoje, na samom početku.

Iako je „Kistendorf“ (Küstendorf) završen, još se ne zna da li su na Mokroj gori postavljene ruske rakete, što je, kao glavni kulturni događaj festivala, kojem je finansijer „Gazprom neft“, pompezno najavio Emir Kusturica

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari