Film „12 godina rob“ britanskog reditelja Stiva Mekvina je dobio Zlatni globus za najbolju dramu, dok je Dejvid O. Raselova „Američka prevara“ trijumfovala na 71. dodeli priznanja Udruženja stranih dopisnika iz Holivuda (oko 90 novinara) u kategoriji najboljeg mjuzikla ili komedije.

Inače, samo dva filma su u nedelju uveče dobili više od jednog priznanja – „Američka prevara“ je dobila tri Zlatna globusa od svojih sedam nominacija (preostale dve su glumačke nagrade – Ejmi Adams glavna i Dženifer Lorens sporedna ženska uloga u komediji), dok je skromni film sa temom AIDS-a „Klub kupaca Dalasa“ dobio dve nagrade – za Metjua Mekonahjua i Džereda Leta (sporedni glumac u drami).

Zlatni globus, inače, ne važi za bitniji indikator u trci za Oskara (mada je prošlogodišnji pobednik „Argo“ uzeo Oskara), ali jeste važna nagrada. Interesantno je primetiti da je film „12 godina rob“ imao sedam nominacija, ali se na kraju morao zadovoljiti samo jednom nagradom. Za ovaj film se očekivalo da osvoji neko glumačko priznanje, ali od toga nije bilo ništa.

Stiv Mekvin se naročito zahvalio Bredu Pitu, koji je imao manju ulogu u filmu, ali veliku kao producent. „Bez tebe ovaj film nikada ne bi bio snimljen“, rekao je Mekvin.

Kod glumica najbolja je bila Kejt Blančit za rolu u Vudi Alenovoj tragikomediji „Tužna Jasmina“, dok je Leonardo Dikaprio najbolji glumac u komediji za film „Vukovi sa Volstrita“, meksički sineasta Alfonso Kuaron je nagrađen za režiju „Gravitacije“, dok je reditelj Spajk Džonzi dobio scenarističko priznanje za kompjutersku komediju „Ona“.

Među onima koji su ostali praznih šaka na dodeli Zlatni globusa bila su i dva miljenika američke kritike – „Unutar Luina Dejvisa“ braće Koen i Aleksander Pejnova „Nebaraska“.

„Sesil B. DeMil“ nagradu za životno delo dobio je 78-godišnji Vudi Alen. Međutim, pošto on nije bio na ceremoniji, nagradu je primila jedna od njegovih omiljenih glumica – Dajana Kiton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari