– Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje nije danas prihvatio izmene Zakona o kulturi u načelu, kojima se, pored ostalog, predlaže ukidanje priznanja za vrhunski doprinos kulturi, takozvanih nacionalnih penzija. Pet članova odbora glasalo je protiv, dok su četiri člana prihvatili taj vladin predlog.

Vesna Marjanović, predsednica skupštinskog odbora za kulturu i informisanje, pozvala je juče ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da podnese ostavku, a Vladu Srbije da predlog povuče iz skupštinske procedure.

„Nisam očekivala ovakav ishod, ali ne mogu da kažem da sam iznenađena. Današnji rezultat glasanja je neuobičajen, jer se ne dešava često da predlog zakona nema podršku ni parlamentarne većine. To je dovoljan razlog da Tasovac, pored mnogih dosadašnjih propusta, podnese ostavku, jer nije u mogućnosti da obezbedi takvu podršku“, ocenila je juče Marjanović, dodajući da je Demokratska stranka, čija je ona poslanica, odavno zaključila da je predloženi zakon loš. Prema njenim rečima, zakon je loš jer predviđa ukidanje nacionalnih penzija, ukidanje statusa ustanova kulture od javnog značaja, loš je jer vodi centralizaciji izbora direktora u ustanovama kulture, a ujedno marginalizuje svako učešće umetnika. „Pozivam vladu, jer vlada kao predlagač ima to pravo, da povuče ovu tačku sa dnevnog reda ili molim poslanike većine da usvoje sve amandmane koje smo podneli i tako pokušamo da ga popravimo“, rekla je Marjanović.

Ukidanje priznanja za vrhunski doprinos kulturi kritikovali su DS, SDS, ali i poslanik SPS, reditelj Srđan Dragojević. Dragojević je juče podsetio da je već na sednici odbora čitao imena vrhunskih umetnika koji su nosioci nacionalnih priznanja, ali da se u medijima nikada nisu pojavljivala njihova imena, već imena estradnih ličnosti, koji čine do pet odsto ukupnih nosilaca priznanja. Da je o toj listi odlučivao Nacionalni savet za kulturu, a ne politika, ne bi pala ljaga na to nacionalno priznanje. „Ministarstvo kulture ima žalostan stepen neosetljivosti za struku“, rekao je Dragojević, dodajući da je sve više „sega-mega diploma i pokemon doktorata“, a da se ukidanjem priznanja šalje loša slika da je za umetnika nađena zamena u zvezdama rijaliti emisija.

Predstavnik Ministarstva kulture i informisanja Predrag Blagojević rekao je da se to ministarstvo odlučilo na brisanje odredbe o priznanjima jer se u praksi pokazalo da ta ideja nije ispunila ono što se od nje očekivalo, te da su i sama ideja i učesnici u tom postupku devastirani. Ideja je, kako je objasnio, da se u budućnosti razmišlja o drugim načinima na koji to može da se reši. „Cilj predloženih izmena je da učini primenjivim zakon, budući da u nekoliko članova on nije mogao da se primenjuje. Predloženim izmenama se sadržinski određuje kultura, određuju se načela kulturnog razvoja, a uvodi se i red u konkurs izbora direktora u ustanovama kulture, na taj način što se podiže nivo zaštite prava učesnika u tom procesu. Uvodi se obaveza upravnih odbora koji moraju da obave razgovor sa svim kandidatima, naprave listu kandidata, daju svoje mišljenje o njima i proslede ih osnivačima, ali i obaveza da svi kandidati za direktorske funkcije imaju visoko obrazovanje i pet godina iskustva“, naveo je Blagojević, dok je Igor Jovičić, državni sekretar u ministarstvu kulture, odgovarajući na primedbe predstavnika reprezentativnih udruženja umetnika da nije bilo dovoljno rasprave, podsetio da je 17 članova predloga zakona utvrđeno u skladu sa prihvaćenim ili delimično prihvaćenim predlozima, od toga pet u skladu sa predlozima Nacionalnog saveta za kulturu.

Aleksandra Jerkov, poslanica DS, kritikujući nedolazak ministra Tasovca na sednicu Odbora, navela je da se od njega očekivalo „pošto se nije proslavio sa medijskim zakonima, da u oblasti kulture učini nešto“. Prema njenim rečima, Ministarstvo kulture još jednom je pokazalo da ne zna kako da reši problem sa nacionalnim priznanjima i zato je donelo odluku da ih ukida. „Ovako loš, površan i nepismen zakon je najbolji pokazatelj čemu ljudi zaposleni u kulturi mogu da se nadaju“, rekla je Jerkov dodajući da ova vlada prezire struku.

A Branka Karavidić, članica Odbora iz SDS, ocenila je da je skandalozno obrazloženje za ukidanje nacionalnih priznanja za umetnike, a to je „da je dosadašnja praksa kompromitovala i predložene kandidate i članove komisija koji su ih predlagali“ i izrazila je nadu da će Vlada konačno povući ovaj zakon iz skupštinske procedure.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari