Izložba 37. Salona arhitekture biće otvorena večeras u Muzeju primenjene umetnosti dodelom nagrada i trajaće do 30. aprila, saopšteno je iz ove institucije. Slogan ovogodišnjeg izdanja manifestacije – AfirmAcijA ima za cilj da poentira značaj relacije Arhitekta – Arhitektura – Akcija /Afirmacija, odnosno prikaže, preispita, sagleda i afirmiše kompleksno polje savremene arhitekture u njegovim brojnim kontradiktornostima i aspektima. „Arhitektura ‘pravi’ i ‘zauzima’ prostor, ima dugotrajno dejstvo na kulturu življenja i odnosa stanovnika, kao i na sliku samog grada“, ističe se u pozivu na ovaj događaj, koji će i ovog puta okupiti brojne arhitekte iz zemlje, regije i inostranstva.

Osim glavne sekcije, gde će biti izloženi odabrani radovi s konkursa u više kategorija u formi plakata, fotografija, maketa, planova, publikacija, video-materijala, dodatnu dinamiku i aktuelnost donosi prateći program Salona. U sklopu njega biće predstavljen veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva kao i brojne teme bitne za savremenu arhitekturu i društvo. Studentska i druga zainteresovana publika imaće priliku da direktno učestvuje u okviru izložbi, eksperimentalnih i edukativnih radionica, tribina i predavanja. Posebno mesto pratećeg programa posvećeno je prezentaciji nastupa Srbije na 14. Međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji 2014. kao i izložbi „Crno na belo“ posvećenoj životu i radu grupe savremenih arhitekata (Braca Gaković, Marin Krešić, Zoran Lazović, Branislav Mitrović, Snežana Ristić, Dragan Stamenović, Mihailo Timotijević, Borut Vild, Dragan Živković).

/Žiri 37. Salona arhitekture u sastavu: Boštjan Bugarič, Milan Đurić, Dejan Milanović, Igor Rajković i Maja Ćirić, dodeliće Grand Prix kao i ostale nagrade u kategorijama: arhitektura, urbanizam, enterijer, publikacije, eksperiment i istraživanje, gost, arhitektonska kritika i arhitektonska fotografija. Članovi Saveta 37. Salona arhitekture su: Aleksandru Vuja, Aleksandar Bobić, Maša Bratuša, Dejan Miletić i Ljiljana Miletić Abramović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari