Iako su tokom prošle i ove godine prognoze za 46. BEMUS bile više nego mračne, ova velika muzička svečanost ipak će biti održana od 20 oktobra do 1. novembra i to, prema rečima gradskog sekretara za kulturu Vladana Vukosavljevića, sa izuzetnim programom.


– Uprkos poteškoćama sa kojima se suočava organizacija ovog festivala i velikoj sumnji da će on ove godine uopšte biti održan, mogu da kažem da će 46. BEMUS imati izuzetan program. Obeležiće velike jubileje, među prvima Stevana Stojanovića Mokranjca, zatm Vasilija Mokranjca i Marka Tajčevića. Sekretarijat je za ovu manifestaciju izdvojio 10 miliona dinara, a videćemo koliko je to dovoljno za pripremu dobrog programa – rekao je Vukosavljević na jučerašnjoj konferenciji za medije i još napomenuo da je ovo prvi BEMUS koji će se odvijati u organizaciji CEBEF – Centra beogradskih festivala.

Naš kompozitor i profesor na FMU Svetislav Božić, ovogodišnji selektor festivala, naglasio je da su volja i entuzijazam bili presudni da se BEMUS dogodi i to ovako kvalitetnog programa.

– To je praznik Beograda i na njemu se uvek pronađe intonacija za narednu muzičku godinu. Izvodi se kvalitetna muzika koja je onda i noseći stub za pronalazak još boljih izvođača. Ove godine počećemo jednim umetničkim vrhuncem, nastupom hora Glinka sa dirigentom Čaušenkom, a završiti pijanistom Aleksandrom Simčugom, čija će izvođenja biti specifična „Vječnaja pamjat“ svima onima koji su život dali u Prvom svetskom ratu. Iako je BEMUS bio stešnjen i mnogim stvarima ucenjen, njegovi su dometi visoki i on afirmiše, ne horizontalnu, populističku, već vertikalnu kulturu – istakao je Božić.

Karte će biti u prodaji od 23. septembra po cenama od 200 do 1200 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari